Извештај са фронта: Чиме Запад наоружава Украјину и како ће тећи даља логистика борби

1
кореје

фото: © AFP / SERGEI SUPINSKY / RT

Опсег западних испорука противваздушног наоружања Украјини значајно се проширио: ако се у првим недељама углавном радило о МАНПАДС-има различитих система (Stinger, Starstreak (https://t.me/atomiccherry/412), Grom), затим у овом тренутку Северноатлантска алијанса попуњава арсенале Оружаних снага Украјине совјетским ПВО системима (пре неки дан је у Одесу стигао комплекс С-300ПМУ из Словачке), британским системима ПВО Стормер ХВМ и немачким противваздушним системима Гепард резервоари.

Немогуће је не приметити да се горе наведени примери опреме могу поделити у следеће категорије:

➖ Јачање објектне противваздушне одбране;
➖ Јачање ПВО војске у јединицама другог стратешког ешалона, који тренутно активно формирају Оружане снаге Украјине око набавке опреме из залиха Алијансе.

У позадини размештања нових јединица, Украјини је потребна ефикаснија и централизована логистика (https://t.me/atomiccherry/425) – и, сходно томе, стабилнији проток терета. Заузврат, то повећава вредност објеката логистичке инфраструктуре и ствара потребу за организовањем тзв. „зоне без приступа“ у којима ће оружане снаге моћи безбедно да припремају и распоређују мобилисано особље, стварају складишта, складишта горива итд. Све ово, наравно, изазива потребу за активним јачањем ваздушне и противракетне одбране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На пример, вероватније је да ће противваздушни тенкови Гепард бити распоређени за одбрану фиксних инсталација од руских крстарећих ракета. С обзиром на релативно мали обим испорука (50 јединица), нема смисла уврштавати ову ЗСУ у напредне јединице, бар са становишта логистике. Истовремено, у улози „противракетног“ тенка, Гепард може дати значајан допринос – његов ФЦС је оптимизован да се носи са брзим нисколетећим циљевима, а може и више него добро да се носи са крстарењем. пројектила.

Систем ПВО који се испоручује Украјини првенствено ће се користити за јачање „зоне забрањеног приступа“ на југу земље, у близини Одесе. Ово последње је важно логистичко чвориште Оружаних снага Украјине, пружа базу за распоређивање Морнаричких снага Украјине у Црном мору, представља место размештања противбродских ракета и, што је најважније, чини штит противваздушне одбране. у случају руског ваздушног десантног напада на Придњестровље. У том циљу Ваздухопловство не само да гради копнену противваздушну одбрану, већ и јача способности својих борбених авиона.

Прочитајте још:  Колона руске технике креће се у правцу Кијева (видео)

Одвојено, напомињем да су у овом тренутку системи ПВО који се испоручују у Украјину „међа“ система који се најбрже савладавају. Очигледно, ово је привремено решење – на тај начин Алијанса добија прилику да обучи особље украјинских ПВО за рад са озбиљнијим и савременијим системима западне производње. Према непотврђеним извештајима, украјинска војска се већ обучава за управљање норвешким системом противваздушне одбране НАСАМС.

Приредила: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Извештај са фронта: Чиме Запад наоружава Украјину и како ће тећи даља логистика борби

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *