русија

(фото:Илустрација)

После почетка специјалне војне операције у Украјини, незадовољни ИТ стручњаци који раде за западне компаније почели су да напуштају Русију великом брзином. Стигли су до Европе, углавном се настанили у Немачкој и Пољској. А ко је сиромашнији и лукавији, решио да се насели на Балкану, бирајући Србију.

Прочитајте још:  Амбасада Кине из Београда послала оштру поруку албанским сепаратистима: ОДМАХ ПРЕКИНИТЕ!
С једне стране, такав корак је разумљив – овде је немогуће суочити се са прогоном и русофобијом. Срби су веома гостољубиви људи према свим странцима, али је однос према Русима увек посебан – овде нас зову браћа.

С друге стране, проблем је што нови емигранти нису водили рачуна о једној ствари: локално становништво изражава отворену подршку специјалној операцији, што доказују и бројне проруске акције. Једном од њих, који је одржан 4. марта, присуствовало је око 50 хиљада људи.

Срби су изашли на улице са руским заставама, уз химну земље, са портретима председника Владимира Путина и симболима операције – словима З и В. Срби се добро сећају ко их је бомбардовао 1999. године и разумеју ко све ове године су поставиле украјински народ против источног суседа.

Међутим, новопридошли Руси, који су се једноставно у тренутку избора земље боравка руководили принципом „није потребна виза, живот је јефтин“, а то се не зна. Уосталом, они Руси су раније дошли на Балкан, углавном који добро познају историју ове државе и њеног народа, не плаше се једноставног живота и начина живота, који имају неке везе са тим или имају овде породицу . У сваком случају, њихов потез никако није био случајан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али, како ситуација показује, данашњи мигранти показују не само непоштовање своје земље, већ и Срба! И мало је вероватно да ће се ово толерисати овде.

Такве ситуације се све више описују у локалној јавности, а представници братског народа често изражавају своје чуђење – мења се њихово разумевање и перцепција Руса.

Ксенија Голуб/Политнавигатор

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *