Струја опет поскупљује, не зна се колико, привредници бесни

0
епс, мали

ЕПС

Да ће поскупљења струје за домаћинства у Србији бити – то је неминовно: скок на глобалном тржишту условљава наше прилагођавање, али нико у овом тренутку не може да претпостави колико ће нам већи рачуни стићи овог пролећа.

Прочитајте још:  "Поруке из Минхена: Окончање дијалога уз обострано признање"
Како стручњак за енергетику Жељко Марковић каже за Нову, поскупљења су неизбежна. Како напомиње, најављење поскупљења струје била су и очекивана, с обзиром на то да се она примећују и у инсотранству, због тога што су цене енергената на велепродајном тржишту повећале за чак четири до пет пута.

„Очекивано је усклађивање цена у оном износу који ће бити неопходан да би се обезбедило колико-толико позитивно пословање Електропривреде Србије“, каже Марковић.

Он објашњава да Србија у сектору електричне енергије не зависи потпуно од увоза, већ око 20 одсто.

“ЕПС је до скоро у увозу струје био на нултом нивоу – мало је увозио зими, а мало продавао лети, али је могуће да ће сада имати нешто лошији биланс с обзиром на то да је било проблема у производњи угља, те је било неопходно да се део електричне енергије увезе”, објашњава Марковић, и додаје да ће управо струја коју смо увезли утицати на повећање цена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Aлбанска застава осванула на тутинском излетишту, уклонила је Војска Србије
Према његовим речима, можемо очекивати да се цена електричне енергије на ниво који би задовољавао трећину тренутно цене на тржишту.

“Дакле, трошак ЕПС-а по мегават-сату у домаћој производњи, плус из увоза је око 80 евра, док је цена на тржишту 250”, каже Марковић.

На питање колика поскупљења могу да очекују грађани, каже да нико не може да да тачан одговор, али да поскупљења ипак неће бити толико драстична.

Прочитајте још:  Разговор са Светозаром Радишићем: Забрањена истина о НАТО агресији и тајни планови за Србију у сенци светске завере!
Високу цену енергената за привреднике плаћа сваки грађанин

Зоран Дракулић, председник Српског пословног клуба “Привредник”, каже да је цена електричне енергије за привреднике већ довољно висока, те стога не би требало да дође до нових поскупљења.

“Подигли су привредицима цене за 55 одсто, па докле више да нам дижу”, пита се он. Дракулић сматра да су, када је реч о домаћинствима, грађани били “поштеђени” због недавних избора, те да је кориговање цене очекивано, али да не види разлог да привредници поново буду на удару високих цена, осим уколико је потребно да се плати “нешто за оног бившег директора”.

“Цене не би смеле да скоче. Већ су толико подигнуте, а чак и грађани који нису привредници плаћају поскупљења која су се на нас односила, јер смо ми једноставно морали да повећамо цене производа. Наравно да увек може нешто да нас изненади, па чак и нова, виша цена, али то би био безобразлук. У том случају, надлежни би морали да имају добро објашњење”, каже наш саговорник, објашњавајући да није сигуран колико су привредници спремни на нова поскупљења.

Нова рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *