Унука сатника Брнабић узела три милиона евра од народа и дала Украјини!

0
Ана Брнабић

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Србија ће обезбедити хуманитарну донацију од три милиона евра за помоћ деци и расељенима у Украјини, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић на Међународној донаторској конференцији за Украјину, која је одржана у Варшави.

Брнабић је рекла, да је Србија, полазећи од сопственог искуства са великим бројем избеглица и интерно расељених на својој територији, од којих се, нажалост велики број и данас налази у интерном расељењу, свесна значаја и потребе пружања хуманитарне помоћи цивилима у конфликтним ситуацијама, а посебно деци као изузетно рањивој категорији становништва.

– Зато ће Србија дати хуманитарну донацију у износу од три милиона евра за помоћ деци, као и расељенима унутар и ван Украјине – рекла је Брнабић и додала да ће та помоћ бити упућена кроз систем УН и то 1,5 милиона преко УНИЦЕФ-а и 1,5 милион преко УНХЦР-а.

Премијерка је навела да Србија од почетка конфликта са посебном пажњом прати последице, пре свега на цивилно становништво, тешку хуманитарну ситуацију и повећање броја избеглица и интерно расељених, и додала да је потребно створити услове за испоруку хуманитарне помоћи и подржати све напоре за заустављање конфликта.

Подсетила је да је Србија 24. марта гласала за усвајање Резолуције о хуманитарним последицама агресије на Украјину у Генералној скупштини УН.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Денацификована још двојица америчких плаћеника у Украјини
Такође, напоменула је да је Влада Србије 27. фебруара усвојила одлуку о пружању хуманитарне помоћи угроженом становништву Украјине и по први пут активирала Привремени заштитни механизам за расељена лица која долазе из те земље.

– Грађани Србије саосећају са грађанима Украјине у њиховој жељи за повратком нормалном животу у којем ће будуће генерације живети без страха од рата – рекла је Брнабић.

Међународну донаторску конференцију заједнички су организовали премијери Пољске и Шведске, Матеуш Моравјецки и Магдалена Андерсон, у сарадњи са председницима Европског савета и Европске комисије, Шарлом Мишелом и Урсулом фон дер Лајен.

Телеграф.рс/Србин.инфо

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *