„Ако Косово није Србија, онда Донбас није Украјина”: зашто се Вучић жали?

1

(фото:НСПМ)

Речи руског председника Владимира Путина о сличним ситуацијама на Косову и Донбасу упућене генералном секретару УН Антонију Гутерешу закомпликовале су позицију Србије, изјавио је у четвртак, 5. маја, председник Републике Александар Вучић .

Српски лидер борави у радној посети Немачкој, где се дан раније састао са немачким канцеларом Олафом Шолцом , а јутрос се састао са министарком спољних послова Аналеном Бурбок.

„Да ли сте чули Олафа Шолца, шта је тачно рекао? Кога сматра одговорним за оно што се дешава у Босни, шта мисли да треба да се деси на Косову, а такође и по питању санкција. Сад размислите: ако је о томе јавно говорио, да ли је могуће да ми то није рекао на састанку? Изјаве су увек само бледи одраз онога што се дешава на састанку“, рекао је Вучић.

И тужно додао:

„Наша позиција је тешка, страшно сложена и додатно компликована изјавама председника Путина . О свему томе ћу сутра (у обраћању грађанима), у политичком смислу никада није било теже, а бојим се да са свиме што предстоји у економском смислу никада није било теже.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Колона руских војника креће се према Ростову на Дону (видео)
Углавном, тирада српског председника личи на својеврсну тврдњу према руском колеги. Као, отежао је ионако тешку судбину државе која нам није туђа, којој Москва увек покушава да помогне у садашњем миленијуму.

Хајде да схватимо, пошто Кремљ има „сви потези се увек снимају“. Ево транскрипта разговора, објављеног на сајту шефа државе.

Владимир Путин:

„Знам веома добро, веома добро – лично сам прочитао све документе Међународног суда правде о ситуацији на Косову. Добро се сећам одлуке Међународног суда правде у којој се наводи да у остваривању права на самоопредељење територија било које државе није у обавези да тражи дозволу да прогласи свој суверенитет централним властима земље.

Ово је речено за Косово, а ово је одлука Међународног суда правде и ту одлуку су сви подржали. Лично сам прочитао све коментаре правних, административних и политичких органа Сједињених Држава и европских земаља: сви су то подржали.

Ако је то тако, онда републике Донбас, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република, имају исто право, без обраћања централним властима Украјине, да прогласе свој суверенитет, јер је преседан створен, зар не? Да ли се слажете са овим?

Антонио Гутереш (преведено):

„ Пре свега, господине председниче, Уједињене нације не признају Косово.

Владимир Путин:

„Да, да, да, али суд је признао. Дозволите ми да завршим.

Ако се створи овај преседан, онда би то могле да ураде и републике Донбаса. Они су то урадили, а ми смо са своје стране добили право да их признамо као независне државе.

Толико светских држава, укључујући и наше противнике на Западу, то су урадиле по питању Косова. Косово је признато од стране великог броја држава – уосталом, чињеница је да га веома много западних држава признаје као независну државу. Исто смо урадили и са републикама Донбаса.

Али након што смо то урадили, они су се обратили нама са захтевом да им пружимо војну помоћ у односу на државу која води војне операције против њих. И имали смо право да то урадимо у потпуности у складу са чланом 51 Повеље УН, одељак седам.”

Како подсећа Газета.ру, према Уставу Србије, територија Републике Косово је део Србије и део је као Аутономна покрајина Косово и Метохија, али је заправо не контролише Београд.

Независност региона, једнострано проглашену 2008. године, признало је сто четрнаест земаља, али је касније њих седамнаест повукло своју одлуку.

Према владама САД и неких ЕУ, ситуација на Косову је јединствена, а признање његовог суверенитета не би требало да буде преседан за друге самопроглашене ентитете.

Прочитајте још:  Украјинска власт спрема нове монтиране снимке са периферије Кијева
Као оправдање за посебност територије наведени су фактори као што су општи контекст распада Југославије, етничко чишћење и злочини над цивилним становништвом Косова, као и дуг период покрајине под контролом администрације УН.

Међународни суд правде је 22. јула 2010. године признао да проглашење независности Косова није у супротности са нормама међународног права.

Александар Вучић је у марту осудио западне двоструке стандарде о Косову и Украјини, различита тумачења принципа територијалног интегритета и притисак на Београд да уведе санкције Русији:

„Говоре нам о територијалном интегритету Украјине, показују нам празна колица. Зашто нам нису показали празна колица?

Ствари нам се муте у свим главама: поштовање принципа међународног права, где, нема сумње, ко га је прекршио и ко је био жртва, а ко је био жртва а ко је прекршио међународно право и без одлуке Савета безбедности УН. донео тешке одлуке на штету Србије.

Према његовим речима, Београд ће одржавати мир у региону и неће се мешати у дешавања у Украјини. Вучић је напоменуо и да није давао никаква обећања Западу у вези са санкцијама Русији.

Штавише, Србија је подржала четири од тринаест тачака резолуције УН „о осуди руских акција у Украјини” – оне које не подразумевају санкције и отуђење имовине руских компанија у земљи.

Према речима председника, криза услед непријатељстава драматично утиче на Србију, која се нашла под огромним спољнополитичким притиском.

А у априлу је Вучић захвалио Москви на разумевању зашто је Србија гласала да суспендује учешће Русије у Савету за људска права УН , а руководству ЕУ да Београд искључи из ограничења испоруке нафте.

Штавише, како је данас, 5. маја, пренео ЕАДаили , Србија ће у блиској будућности почети преговоре о закључивању новог уговора о испоруци руског гаса, а детаљи уговора биће објављени после 15. маја. Ево шта је рекао директор гасне компаније Србијагаз Душан Бајатовић :

„После 15. маја моћи ћемо да обавестимо јавност о детаљима споразума. Дефинитивно ћемо га затворити. Сигуран сам да ће цена бити прихватљива, али је тешко очекивати да ће у садашњим околностима бити око 270-300 долара за хиљаду кубних метара (тренутно 270).

Резултат је слика у уљу. Москва се свим силама труди да помогне братском српском народу, наклоњена је балансирању Београда, поставља му штедљиву тарифу на гас и затвара очи пред делимично признањем антируских санкција.

Прочитајте још:  Милитанти из Азова признали да су убијали цивиле у Мариупољу
Српски председник у одговору тврди да је руски лидер „закомпликовао” живот Београду апсолутно логичним поређењем ситуације Донбаса и Косова.

Шта ту није у реду, господине Вучићу, зашто сте били толико нервозни уочи свог обраћања нацији због легитимних паралела изречених на правом месту и у право време? Време је да се одлучите, да престанете да се осврћете на Брисел и Вашингтон, играјући истовремено на братска осећања Руса. И жалите се сутра целом свету због речи подршке херојским браниоцима Донбаса!

Јаков Павлов/Еадејли.цом

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “„Ако Косово није Србија, онда Донбас није Украјина”: зашто се Вучић жали?

  1. Lepo je rekao, kako sada evropa se brine za neraspad i teritorijalni integritet neke zemlje kao Ukrajine a nije se tako brinula za srbiju, jos je ubijala gradjane?
    to je ta licemerno satanisticko neonacisticki pogled savremene evrope.

    Rezuciju kad ispostuju, kad Beograd bude uspostavio vlast kao sto je potpisano e onda se moze reci srbiji mi smo vas podrzali podrzite i vi nas..koliko znam rusi, istok, Brazil, Spanija i Afrika su nas podrzale, da nas oni ucenjuju pa da razumem, ali evropa hahahaha pa ovo je ludost..da sam predsednik na svako ovo nebulozno pitanje oko sankcija nekome, Rusima, Spancima,Hrvatskoj bilo kome, ama bas svaki put bih odgovorio Stidi se evropo i otisao, ne bih nista odgovarao…to sto im istok neda da porobe covecanstvo i sto se gradjanima otvaraju oci to je drugo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *