РАСУТА КОСТУРНИЦА У АРИЉУ!

0

Црква у Ариљу (Фото: Васељенска)

Минулих 6 месеци сведоци смо ужасних вандалских сцена у Ариљу. Зарад потребе изградње палионице свећа раскопана је Црквена порта Храма Св. Ахилија, седишта Моравичке епископије(касније митрополије)након оснивања помесне Српске Цркве и територијалне области древне Рашке Моравичке жупе.

Када се почело са идејом те палионице извршена је консултација са археологом Милком Чанак Медић(која је била шеф археолошког тима који је вршио археолошка истраживања 70-их и 80-их година 20.века) и која је децентно изјавила да се палионица може изградити само у северо-западном делу Црквене порте, јер ту најмање има костију.

Никако на месту где су исти објекат, рушењем зида старог миленијум и 2 века,наместили.Јер се ту налазе мноштво гробова и где археолошки простор није у потпуности истражен.А ту су били гробови Новомученика Ариљских(како их Црква титулише),72 најугледнија грађанина Ариља које у Црквеној порти посече за одмазду злогласни Сулејман паша Скопљак и главе им покачи на тај исти порушен зид.Кости и лобање 72 Ариљца уредно су археолошки пописани 70-их година током истраживања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Локални намесник скривен иза Црквеног одбора(у којем према Црквеном уставу никако не сме бити) и спонзори,вадили су се на ову сугестију Микле Чанак Медић за северо-запад,тиме да је то место далеко верницима(око 50-ак метара од улаза).А када су ударили багером по обележеним гробовима,вадили су се извртањем историјских чињеница и правдањем како нису знали да су ту гробови.А познато је,како историјски тако и археолошки потврђњно,да је храм Св.Ахилија гробна Црква и ту су уредно стајали надгобни споменици.Узимајући у обзир да је Храм подигнут на древним римским катакомбама,багером и вибрацијама могао се срушити и читав Храм.

Прочитајте још:  Британци запалили Косово како би "једним ударцем убили више мува"

Апсолутна је лаж,нова изјава истих,да се са изградњом палионице на овакав начин слаже 99% грађана,јер против овог злочина устала је и општина Ариље на чије се апеле такође није освртало и наставило се са дивљачким иживљавањем и бомбардовањем јавности,путем друштвених мрежа за највеће празнике пуним Храмом верника(јер само тада верника и има,јер је оне најоданије локални намесник истерао својим доласком пре 11 год)како се народ слаже са овим вандалским чином.И замазивањем очију епископу Жичком како нема места у храму и како је Храму потребна нова продавница,поред постојеће која заузима минималан простор и није угрожавала Храмовни простор чак и кад је Храм био константно пун верујућег народа.Да су бар земљу,кости и лобање оставили у порти,уместо што су по њој играли коло,далеко би мањи проблем изазвали.Али нису,већ су најмање 20 камиона потоварилили заједно са излупаним жртвеним каменом,пречника око 2.5 м и расули низ падине и ко насип на 3-4 гомиле по центру града,све са изломљеним надгробним споменицима.

Све то да би настао објекат од 100 кв/м са WC-ом у гробљу,бетоном и канализационим цевима по костима и лобањама,бацајући чак и коцкасту калдрму такође законски заштићену,као и сам простор около Храма.Овако нешто се није могло видети ни у најстрашнијим хорор филмовима,камоли у реалности.Ово што се догађа у Ариљу задњих 6 месеци..у једној од највећих светиња Србије.

Народ се обраћао писменим путем институцијама,како државним тако и Црквеним.На која год врата народ да се обратио(и још се непрестано обраћа),наишао је на Зид Ћутања.

Плач народа и плач Ариљског Плавог Анђела нико није чуо. Да ли ће тако бити и даље?!

Прочитајте још:  Власт у Црној Гори у паници, имовина уписана на СПЦ

Јован Узелац / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *