АМЕРИЧКА УСКРШЊА „ЧЕСТИТКА“

0

Бомбардовање Београда

Био је април 1944.године, православни Васкрс, у Београду је било пролеће, последње под суровом немачком трогодишњом окупацијом, цветале су трешње и шљиве.

Већ огуглали на звук авиона који иду да бомбардују Ploešti, београђани су бацали забринуте погледе пут неба, а деца су чак радосно узвикивала „наши“, “наши“, јер су сви тако називали бомбардер boing B-17 америчке авијације (летећа тврђава), када се изненада отворио неслућени пакао!

Са висине од 3000 метара, комотне нишанџије на NORDEN уређају нису се ни трудиле да пазе стамбене зграде у близини фабрике Рогожарски, приземне кућице у Сава мали код железничке станице, док су из утробе бомбардера сипале бомбе, јер се све погођено у кругу од двеста метара око самог циља сматрало успешним, тепих бомби је засуо Београд, разарајући га горе и теже од немачких „штука“ у априлу 41.године!

Погођено је тадашње породилиште у Крунској улици (данас Завод за заштиту здравља студената). Разарања су била највећа у области Бајлонове пијаце где је погинуло 200 људи од залутале бомбе. Погођена је Палата Албанија (погођено је склониште у коме су сви изгинули), Теразије, Технички и Правни факултет, страдала је црква Александра Невског, Централни хигијенски завод, Дечја болница, Дечји диспанзер, Болница за заразне болести, Дом слепих, Ортопедски завод, Државни дом за мушку децу, Државни дом за женску децу, два дома за децу српских избеглица из НДХ…….

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чак и онима који су преживели НАТО бомбардовање 1999. године, тешко је замислити како је изгледала страва под ударом 2739 тона бомби, уз такву америчку „прецизност“!

Након ослобађања Београда 45., амбасада САД обавила је процену штете настале савезничким и немачким бомбардовањем. Укупна штета настала бомбардовањем износила је 220.150.000 динара (3.992.000 америчких долара по курсу из 1939. године).

Прочитајте још:  Нездрава мутација. Време је да Русија прекине сарадњу са СЗО

Од овог износа удео америчког бомбардовања у стамбеној штети износи 1.222.000, а на стварима 1.270.000 долара.

Штета настала немачким бомбардовањем 1941. године процењена је на 1.100.000 долара, при чему код немачког дела, највише штете над имовином грађана приписано је директно пљачки. јер Срби су јелте лоповски народ,како то европљани тврде још из турских времена!

Америчке авиопосаде су имале обичај да на предњем делу авиона цртају фигур е,пишу имена, пароле, које ће постати заштитни знак летелице,те је тако у сувопарном ратном извештају записано да је на Васкрс 1944.године над Београдом оборен само „mali Isus” и „đavo”!

BBC je на Uskrs 1944. oбјавио вест да су савезници на захтев маршала ТИТА бомбардовали Београд.

Војни аташе британске амбасаде у Београду НИК ИЛИЋ, за емисију BBC (на српском) о том бомбардовању изјавио је да је све било по плану са партизанима, и да је главни официр за везу са савезничким штабом био ВЛАДИМИР ВЕЛЕБИТ (случајно главни партизански преговарач са немачком командом у марту 1943.године!). Он је на карти показивао где треба бомбардовати у Београду, док је захтеве за бомбардовање у унутрашњости Србије одређивао Коча Поповић, случајно такође преговарач са немачком командом из марта 43.године у Загребу, наравно обојица су били избор бравара Броза,те су у новој Југославији били високи функционери, док се није открило да Велебит обавештава британце о одлукама комунистичког руководства, и то као помоћник министра спољњих послова ФНРЈ.

Зато је мирно живео у Лондону све док није проглашена независна Хрватска, да се под старост врати у вилу у Далмацији, и пише своја сећања на рат и револуцију, али случајно заборави савезничко бомбардовање Београда!

Прочитајте још:  Данас је Васкрс - највећи хришћански празник, дан који Црква слави као коначну Христову победу над смрћу

Суви статистички подаци казују да је по евиденцији Отсека за гробља и ПАСИВНЕ ЗАШТИТЕ, (немачка организација која је из рушевина вадила мртве), у савезничким бомбардовањима Београда убијено 1245 људи, од чега је близу 800 страдало у том Васкршњем бомбардовању.

Комунистичке власти се нису претерано трудиле да установе тачан број жртава, ипак су то били драги савезници, а жртве су само Срби, већином.

Деценијама после, само је повремено уништавање заосталих бомби откривених приликом копања темеља за нове зграде потсећало старе београђане на Васкршњи пакао, а ретки су доживели и посету „Милосрдног анђела“ те 1999.године, када су заједнички немачки пилоти и потомци савезника, сада као нови савезници, опет разарали Београд!

Владимир Фролов / Српски став

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *