Неодговарајући софтвер отежава употребу фискалних каса у превозу

0

(фото:Twitter/Printscreen/@poludomacica)

Превозници у друмском саобраћају немају ништа против дигитализације и хоће да се фискализују, али због софтверских проблема траже додатно време за прилагођавање и да се фискалне касе у аутобусима примењују од 1. октобра.

Министарство финансија се овим поводом још није огласило.

Горан Алексић, директор пословног удружења „Србијатранспорт”, каже да превозници не траже одлагање већ још времена за прилагођавање у коме их порезници не би кажњавала, већ саветодавно и добронамерно помагали да почну да примењују нови систем фискализације за који се свесрдно залажу.

– У јавном превозу путника генерисано је више од 40 одсто сиве економије. Жеља нас привредника је да се елиминише нелојална конкуренција, сива економија и злоупотребе у превозу. Појавили су се неки технички или софтверски проблеми код оних који су приступили фискализацији. Важно је да Пореска управа и инспекцијски органи у наредном периоду раде саветодавно и конструктивно како би се те тешкоће превазишле, а не да буду репресивни и да крену одмах са кажњавањима – напомиње Алексић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наглашава да се сектор јавног превоза путника први пут фискализује и долази до техничких проблема. Касе које су превозници набавили, нису имале неопходне функције јер нису одабрали праве уређаје. Неке су споре, неке се прегревају, поједини превозници не знају како да евидентирају повратне карте…

– Јавни превоз путника није исто што и трговинска радња. Технологија је овде комплекснија. На станици се купује карта, добија се рачун и право на превоз. После одређеног времена се користи то право на превоз односно валидира се карта. Месечна карта се купи једном и користи се месец дана. Потребно је надоградити софтвер за валидацију путницима са повратном и месечном картом – објашњава Алексић.

Прочитајте још:  Србија планира да призна Косово и придружи се санкцијама Русији- руски медији

Према његовим речима, превозници траже рок за прилагођавање јер нису ушли у проблем својом кривицом. Добављачи каса су добили лиценце да раде, а нису направљени одговарајући програми. Превозници нису повезани у систем. Поједини наводе да постоји прекид у интернету када пролазе кроз планинска и друга подручја која нису покривена том мрежом и да преко дигиталних каса не могу да региструју на десетине разних врста карата, па су у свакодневном страху да их Пореска управа не казни.

Нови модел фискализације, односно евидентирања промета преко е-каса према Закону о фискализацији у примени је од 1. маја и подразумева употребу савремених хардверских и софтверских решења у циљу унапређења контроле наплате јавних прихода.

Пореска управа, увођењем тог модела, може у реалном времену да прати промет привредника.

Обвезници фискализације су, поред правних лица и предузетника, свако удружење које обавља промет на мало и остварује приходе са тржишта од продаје добара, односно пружања услуга, као и свако физичко лице, обвезник пореза на додату вредност и физичко лице које обавља пољопривредну делатност, а које се определило да води пословне књиге.

Изузетак од те обавезе су адвокати, пољопривредни произвођачи који продају своју робу на пијаци, а у преговорима су са Министарством финансија да се изузму од те обавезе и улични продавци.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *