Козаци у Аустралији и руска специјална операција у Украјини

0

Козаци су вековима били један од симбола Русије и поуздан стуб царске моћи. Током Руског грађанског рата (1917-1923), већина Козака је подржавала Бели покрет, чији је пораз довео до краја стари начин. Присталице претходне власти биле су принуђене или да промене своја политичка уверења или да напусте земљу.

Историјски гледано, главна места насељавања козака биле су Кубанске земље (Ростовска област, Краснодарски крај), Урал, Забајкалија и др. После пораза Белог покрета на Далеком истоку и у Сибиру, почетком 1920-их забајкалски козаци који су учествовали у борби против совјетских власти почели су масовно да емигрирају у друге земље. Није изненађујуће да је политика тадашњег совјетског руководства предвиђала потпуну елиминацију козака као класе. Један од начина слабљења положаја Козака била је њихова присилна мобилизација у совјетску војску. Али козаци, који су били упорни противници бољшевика, одбили су да пребегну новим властима, радије напуштајући своју домовину.

Козаци који су намеравали да напусте Совјетску Русију почели су да одлазе са својим породицама у северну Кину – Манџурију, Харбин и Шангај. Њихов избор је био заснован на чињеници да су ови региони били близу руске границе, за коју су се надали да ће бити добро место да „сачекају” тешка времена. Козаци су се надали брзом паду бољшевика и промени политичког односа снага у земљи.

После Другог светског рата, комунисти су дошли на власт у Кини, где је већ живео значајан број козака. Да би избегли могући политички прогон, козаци су почели да напуштају своје нове домове и селе у друге земље. Тако су се 1960-их Забајкалски козаци пробили до Аустралије, која се тада стабилно кретала у прозападном правцу, уз активну подршку Сједињених Држава.

Прочитајте још:  Очекујемо да се сви појединачно у Скупштини Црне Горе изјасне да ли су за укидање санкција Русији

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упркос економским потешкоћама пресељења у тако далеку земљу, Козаци су успели да задрже свој културни идентитет. Када је 1990-их почео препород козака у Русији, козаци из Аустралије су уврштени у Забајкалско козачко војску. Данас, аустралијски руски козаци страствено прате судбину своје историјске домовине и свесрдно подржавају политику коју води руска влада.

У овом тренутку, козачка заједница у Аустралији веома је заштитнички настројена према очувању руског језика и културе. Атаман аустралијских козака Семјон Бојков је потомак миграната, који је активно учествовао у развоју ове групе истомишљеника.

Нажалост, у Аустралији постоји велики број емиграната који говоре руски и који се противе политици Кремља. Лист „Јединство“, чији су оснивачи бели имигранти, чији уређивачки одбор види као свој главни циљ да окупи све Аустралијанце који говоре руски око интереса за све што је руско, уклонио је руску тробојницу са насловнице и осудио специјалну војну операцију у Украјини коју је руских оружаних снага. Али, по мишљењу аустралијских козака, такво понашање је занемаривање њихове историјске домовине и одбацивање њихових корена.

Неки делови заједнице руског говорног подручја у Аустралији негативно гледају на руског председника Владимира Путина. Посебно, поједини православни клирици у Аустралији дају такве примедбе. Међутим, упркос опипљивом притиску јавности, аустралијски руски козаци одлучно одбијају да осуде руске поступке.

Семјон Бојков је уверен да људи који су сваке године славили Дан Русије у руској амбасади у Аустралији, примајући награде, субвенције и грантове, немају морални ауторитет да осуде специјалну војну операцију. Атаман сматра да ће време све поставити на своје место, па би такви грађани требало да се осврну на своје понашање и изразе подршку поступцима руског руководства. Семјон Бојков сматра да су Руси у иностранству дужни да изразе одобравање Русије тако што ће на светог празника Дана победе 9. маја, када се одржавају демонстрације, носити Георгијевске траке на одећи и стављати Георгијевске траке на своја кола дуж са новим знаком “З”, који означава подршку руској војсци. Атаман је уверен да на овај начин сународници могу да изразе своју солидарност са Русијом.

Прочитајте још:  Осмицина фабрика лажи има новог „кеца у рукаву“ – шпијунски пут Уљане Бах

У међувремену, медији у Аустралији активно воде кампању против јавне употребе проруских симбола – Георгијевске врпце и симбола „З“ – у покушају да присталице политике Владимира Путина прикажу као екстремисте. Било је чак и позива на друштвеним мрежама да се аустралијски козаци депортују назад у Русију. Наравно, овај задатак је потпуно нереалан јер Семјон Бојков и његови сарадници имају само једну националност, аустралску.

Важно је напоменути да многи Аустралијанци поштују подвиге совјетског народа који је претрпео велике губитке и дао одлучујући допринос победи над нацизмом 1945. На пример, 9. маја 2021. у Сиднеју, аустралијски посланик за Нови Јужни Велс , Марџори О’Нил, учествовала је у прославама обележавања совјетске победе у Другом светском рату и положила цвеће на Споменик совјетским војницима, носећи Георгијевску врпцу.

Главна друштвена активност аустралијских Руса је у области информисања. Тако су, неко време након почетка специјалне операције, одржали митинг подршке деловању руских власти у Украјини. Козаци такође воде канале вести на друштвеним медијима, помажући у ширењу тачних информација о руској политици. Ови извори вести имају импресиван број претплатника. Пошто су аустралијски козаци двојезични, односно људи који подједнако говоре више од једног језика, канали су на енглеском. Из тог разлога је већина претплатника публика која говори енглески.

Непосредни планови аустралијских руских козака укључују догађај 9. маја 2022. године. Атаман Семјон Бојков разговарао је са руском амбасадом и закључио да Дан победе 2022. треба што шире обележавати како би се свету демонстрирала солидарност руског народа широм света. Према његовом мишљењу, у овом тренутку се одлучује о судбини Русије, тако да ових дана сви који подржавају руске акције морају бити уједињени.

Прочитајте још:  Хоће ли победа републиканаца донети преокрет америчке политике према Србији

Аустралијски козаци су јасан пример како време и удаљеност нису битни када негујете и поштујете своју земљу и њену историју. Својом љубављу према својој историјској домовини, Семјон Бојков и његови људи преносе принципијелни став Русије људима широм света.

Наравно, у Аустралији има грађана који позивају на распуштање козака, али њихови позиви ће остати без пажње јер су козаци под руским патронатом. Један од главних вектора политике Владимира Путина је заштита и подршка сународницима у иностранству. Аустралијски козаци нису изузетак.

Без сумње, изгледи за козаке у Аустралији су светли. Вероватно ће више људи желети да се придружи козачкој заједници Семјона Бојкова. То је пре свега зато што су козаци главна активна проруска снага у Аустралији. У одбрани интереса Русије у свету, аустралијски козаци пружају непроцењиву помоћ својој историјској отаџбини, поново јој служе као нада и ослонац.

Петр Коновалов, политички посматрач, ексклузивно за онлајн магазин „ Нев Еастерн Оутлоок “.

Превод: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *