Роман Антоновски 

Више од једног дана у Украјини траје рат са руским наслеђем и сваки пут се појачава. У ствари, разграничење између Украјинаца и Руса почело је веома давно. Роман Антоновски, политиколог, писац, аутор Телеграм канала „Синови монархије“, говорио је о томе у интервјуу међународној редакцији ФАН-а.

Експерт је објаснио да су у почетку Аустријанци и Пољаци практиковали неговање укрофила, који су се томе супротстављали русофилији карпатских Русина, који су себе сматрали Русима и живели на територији данашње западне Украјине, која је била под влашћу Аустроугарске и Комонвелта. .

„Касније, други круг овог разграничења – политичко одвајање Украјинаца од стабла тројединог руског народа догодило се већ у комунизму, када су се борили против „великоруског шовинизма” (рани совјетски термин који описује идеологију владајућих експлоататорских класа). нације која заузима доминантну (суверену) позицију у држави.- Напомена. ФАН) и руски национални идентитет су свуда потискивали, а у свим републикама су стимулисали индигенизацију (националистичка, политичка и културна кампања совјетске власти 1920-их и раних 1930-их, са циљем да се елиминише руска доминација и доминација руске културе у националним републикама. – Напомена .ФАН)“, рекао је он. Антоновски је нагласио да су Украјинци на тај начин стимулисани чак и на оним местима где заправо никада нису постојали – на југоистоку Украјине.

„То се наставило и за време Украјинске ССР, а штавише, Хрушчов је 1954. рехабилитовао бивше бандеровце, који нису прошли никакву лустрацију, вратили се у западну Украјину и, не мењајући уопште своја уверења, ипак успели да заузму високе положаје у Партија, постали директори колхоза.

Прочитајте још:  Лавров критикује Запад због прикривања бруталне блокаде Кијева и покоља цивила Донбаса

И, коначно, трећи круг је иницирао Запад након распада СССР-а. Односно, постепено на основу русофобије, политички Украјинци су почели да проналазе путеве из западне Украјине у њен југоисточни део чак и под Кравчуком и Кучмом“, нагласио је писац. Међутим, према речима Антоновског, највећи скок догодио се после 2014. године, када је очишћена цела проруска имовина чак и на традиционално русофилском југоистоку Украјине. Он је уверен да све ове акције које данас видимо у суштини имају за циљ да коначно прекину било какве везе између руског и украјинског народа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Чак је и Степан Бандера, као најмање успешан теренски командант украјинских националиста, изабран за заставу Украјине и украјинског национализма само зато што је, за разлику од других теренских команданата, укључујући оснивача ОУН (Организација украјинских националиста, основана 1929, забрањена у Руској Федерацији. — Напомена ФАН) Андреј Мелник, био је унијат“, нагласио је извор ФАН-а.

Односно, остале његове колеге су, како појашњава Антоновски, украјински националисти, ипак били православци, као и ми, а Бандера је био унијат из унијатске породице.

„Сада постоји антируска национална грађевина украјинске нације. Зато сматрам да Украјина не треба да остане независна након завршетка специјалне операције. Јер свака наша половична политичка одлука довешће до тога да ће се Украјинци коначно формирати као нација чија ће национална идеја бити заснована на екстремној русофобији, конфронтацији са Русијом и Русима. И опет ћемо после неког времена доћи до неке војне акције.

Дакле, ако смо се већ заузели за ово, онда треба да узмемо Украјину за себе, политички маргинализујемо украјинизам и тамо узгајамо њихов руски идентитет. Сви они то разумеју, па се сви ови гестови праве да се руше споменици руским херојима, па и заједничким херојима Русије и Украјине, попут Сидора Ковпака, који је, као етнички Украјинац, ипак постао херој Другог светског рата организовањем анти-фашистички отпор“, објаснио је политиколог.

Прочитајте још:  САД су лажљиви и неодговорни покретач великог рата

Роман Антоновски је уверен да све ово има за циљ да прекине последње везе између наших народа. Исто важи и за нападе на канонску православну цркву.

„Сада активно покушавају да униште Украјинску православну цркву Московске патријаршије, јер само схватају да су вера и религија једна од оних нити која нас и даље повезује.

И на основу тога је могуће помирење Руса и Украјинаца у оквиру тројства источнословенског народа након наше победе у специјалној операцији“, закључио је експерт.

Раније је слично мишљење изнео заменик начелника Главне управе Министарства унутрашњих послова за Запорошку област Алексеј Селиванов. Он је изјавио да ће само победа руске војске спасити и цркву и веру у земљама Кијевске Русије.

Роман Антоновски

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *