Први знаци издувавања економског „мехура“ у САД

0
америка

(Фото: pixabay. com)

Професор Катедре за економију и финансије Волгоградског огранка Руског економског универзитета. Г.В. Плеханова Марина Гончарова рекла је агенцији Прајм шта би могло да доведе до колапса америчког економског „мехура”.

Експерт је подсетио да је раст америчке привреде изазван масовним штампањем долара, који су били потребни у међународним обрачунима, као и за формирање државних резерви и зајмова. Истовремено, највећи део понуде долара отишао је у друге земље, а висока ликвидност је играла важну улогу у обезбеђивању лидерства америчке валуте у свету. Његов удео у насељима на светском тржишту достигао је приближно 85%. Међутим, удео реалног производа у укупном БДП-у земље остаје низак, пошто се производња добара налази у трећим земљама.

Прочитајте још:  Русија је на "стоп листу" ставила низ званичника Беле куће и америчког Стејт департмента
Гончарова сматра да због ових фактора, подривање кредибилитета америчке валуте као резерве и главног средства међународног плаћања, може изазвати колапс америчког економског „мехура“. Прелазак на друге валуте у међународним обрачунима након замрзавања средстава Русије може „искључити“ долар из великог броја међународних трансакција и, као резултат, смањити потражњу за њим.

Знаке издувавања америчког „мехура” професор види у рекордној инфлацији у протеклих 40 година, расту цена, несташици робе и производа у САД.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *