Бајден оживео закон о испорукама оружја из Другог светског рата ради наоружавања Украјине

0

Џозеф Бајден фото: © AP / Manuel Balce Ceneta / RT

Амерички председник Џо Бајден потписао је Закон о зајму и најму из 2022. године. Закон, који је раније коришћен за наоружавање савезника у Другом светском рату, убрзаће испоруку америчког оружја Украјини и срдачно је дочекан у Кијеву.

Говорећи док је потписивао у Белој кући, Бајден је обећао да ће наставити да наоружава Украјинце „у њиховој борби за одбрану своје земље и своје демократије“. Додао је да „цена борбе није јефтина, али је одустајање од агресије још скупље“.

Тај акт, који је прошлог месеца усвојио Конгрес са 417 према 10 гласова у Представничком дому и без неслагања у Сенату, суспендује ограничења на количину оружја и других војних залиха које Бајден може да пошаље Украјини или „другим источноевропским земљама“, иако предвиђа да Кијев мора накнадно да плати све што добије.

Оружје послато на основу овог закона одвојено је од скоро четири милијарде долара војне помоћи коју су САД већ послале Украјини од почетка руске војне операције у фебруару и од војне помоћи вредне 33 милијарде долара коју је Бајден недавно затражио од Конгреса да одобри.

Првобитни лизинг је донео председник Френклин Делано Рузвелт у марту 1941. године – девет месеци пре него што су САД ушле у Други светски рат – и износио је 50,1 милијарду долара (980 милијарди у данашњим доларима) до септембра 1945. године. Већина оружја и опреме отишла је у Велику Британију (31,4 милијарде долара), са уделом од 11,3 милијарде долара у Совјетски Савез и још 7,4 милијарде долара у друге земље. Исплате за Совјетски савез су завршене тек 61 годину након Велике победе, 2006. године. САД су такође прихватиле у другим земљама закуп база за своју војску.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  У Немачкој су од нас тражили да лажемо да је Донбас гранатирала Русија.

Способност Кијева да отплати САД тренутно је упитна, с обзиром на то да је украјински председник Владимир Зеленски недавно тражио од САД-а и ЕУ седам милијарди долара месечно само да би своју земљу одржао на површини.

То што је Бајден изабрао 9. мај да потпише акт из Другог светског рата вероватно је намерно, с обзиром на то да се овај датум сваке године слави као „Дан победе“ у Русији и бројним бившим совјетским земљама, у знак сећања на пораз нацизма у Другом светском рату.

Бајден се осврнуо на пораз нацистичке Немачке током церемоније потписивања, али није поменуо Дан победе. Уместо тога, приметио је да је Европска заједница за угаљ и челик, која ће се потом на крају претворити у Европску унију, формирана 9. маја 1950. године.

Кијев је поздравио потписивање закона, а Зеленски је то прогласио „историјским кораком“ који ће помоћи Украјини и САД-у да „поново победе заједно као пре 77 година“. Иако је Зеленски у својој изјави поменуо Други светски рат, у историјским књигама модерне земље то се често назива „немачко-совјетским ратом“, а нацистички сарадници попут Степана Бандере сада су национални хероји у Украјини.

Раније у понедељак, Зеленски је обележио Дан победе постављањем фотографије на друштвеним мрежама украјинског војника који носи ознаке Вафен СС на својим прсима, да би је потом избрисао.

Извор: РТ

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *