Чворовић: Употреба термина „Црква Србије” показује намере Цариградске патријаршије

0

Зоран Чворовић (Извор: Вечерње новости)

Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је данас, поводом одлуке Васељенског патријарха Вартоломеја о Македонској православној цркви, да само Српска православна црква (СПЦ) има право да додели аутокефалност неком свом организационом делу.

У изјави агенцији Бета, Чворовић је рекао да је Вартоломеј „разбојнички упао на канонску територију СПЦ“ и да је, како их је назвао, „расколнике у Македонији“ који су се одвојили од СПЦ, прогласио за канонску помесну цркву, позивајући се „на наводно право да буде последња жалбена, апелациона инстанца у Православљу, са правом да преиспитује одлуке помесних Цркава“.

Он је додао да Вартоломеј за себе жели положај „источног папе“, иако је „само први по части“ међу помесним православним црквама.

„Неканонском одлуком Цариградске патријаршије је не само прејудицирано решење питања македонског раскола, већ је Цариград овим хтео да потпуно деградира снагу евентуалног томоса који би СПЦ дала православним Македонцима, али и да окрњи и деградира пуноћу власти коју има свака аутокефална Црква, па и СПЦ“, рекао је правни историчар Чворовић, познат и као аутор књиге „Право и православље“.

Он је навео и да је, пре пар година, „иако то канони не дозвољавају“, Цариградска патријаршија интервенисала у Украјини, стварајући од „некадашњих расколника нову неканонску цркву такозвану Православну цркву Украјине“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Цариградска патријаршија у односу на друге помесне аутокефалне Цркве нема никакве надлежности, јер све аутокефалне Цркве имају исти обим надлежности и једнаке су међу собом“, истакао је Чворовић.

Према његовим речима, „вероватно се Цариград нада да ће канонска и оштра реакција СПЦ изостати па би зато СПЦ морала одмах да одлучно реагује прекидањем општења са Цариградском патријаршијом, све док она не поништи свој неканонски акт“.

Прочитајте још:  Како је епископ Стефан испао коњ кога је потковао Васељенски патријарх

„Сам текст одлуке Синода Цариградске патријаршије због употребе назива ‘Црква Србије’ јасно говорио о намери Фанара да и даље разбија јединство СПЦ по државним границама успостављеним деведесетих година“, нагласио је Чворовић.

Македонски медији су касно синоћ јавили да је Васељенска патријаршија признала као канонску Македонску православну цркву под називом Охридска.

СПЦ се није, за сада, оглашавала.

Бета

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *