Понуда као уцена: „Фијат” радницима у Крагујевцу нуди иностранство или отказ уз ситне отпремнине

1

Крагујeвачки "Фијат" (Фото: ЕПА)

Радници у „Фијату” у Крагујевцу од јутрос у колонама одлазе на разговор са пословодством на коме им се нуди да раде по две године у „Фијатовим” фабрикама у Словачкој, Пољској, Италији и Немачкој или ће добити отказ тако што ће бити проглашени за технолошки вишак.

Ponuda kao ucena: „Fijat” radnicima u Kragujevcu nudi inostranstvo ili otkaz uz sitne otpremnine 2

– У питању је класична уцена и застрашивање радника. На разговорима са менаџментом им се нуди или да иду у иностранство или да прихвате социјлани програм јер ће се овде водити као технолошки вишак. Јасно им је предочено и припрећено да ће у случају одбијања ангажовања у „Фијатовим” фабрикама у иностраснтву добити отказ, каже за „Данас” Зоран Миљковић из синдиката „Фијат пластика”.

Прочитајте још:  Андрија Мандић: Рат против ДФ-а, поштеђени криминалци бившег режима!
Њему су ово потврдиле на десетине радника које су биле на разговору са пословодством. Миљковић је сликао и папир на коме су Крагујевчанима наведени услови за рад у понуђене четири земље и доставио „Данасу”.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За радно ангажовање у Словачкој, Пољској, Италији и Немачкој радницима „Фијате” нуди се загарантована минимална зарада од 800 и 850, односно 1.400 и 1.900 евра. У случају одласка у прве две земље нуди им се нето бонус при одласку од 6.000 евра а, у друге две од по 1.000 евра. По повратку из Словачке и Пољске стоји да ће радницима бити исплаћен нето бонус од 11.000 евра, из Итаље 1.500 а Немачке 2.000 евра.

– Ко не издржи те две године у иностранству мора да врати бонус који добија пре одласка. Уцена али и права слика наше државе, која еј пре само 15 дана уз помпу најавила како долази електрични модел у Крагујевац, а данас се радници терају из наше земље или им се „нуди” да остану без посла.

Понуда као уцена: „Фијат” радницима у Крагујевцу нуди иностранство или отказ уз ситне отпремнине 3

У питању је класична уцена радника и држава мора да реагује Зоран Миљковић Фото: З.С.М.

Миљковић ипак очекује да се држава огласи овим поводом јер, по њему „не може тек тако да се даје отказ” или „њиме прети”, уз неке ситне отпремнине, наводно загарантовае законом. По њему можда постоји и опција остајања на пословима у крагујевачком „Фијату” на минималцу али та варијанта није поменута у данашњим разговорима, преноси нам он.

Такође, новинар „Данаса” покушао је у току данашњег дана више пута да ступи у контакт са Сашом Ђорђевићем, првим синдикалцем Самосталног синдиката у „Фијату” али он није одговарао на телефонске позиве и СМС поруке, нити се оглашавао у медијима овим поводом.

Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Понуда као уцена: „Фијат” радницима у Крагујевцу нуди иностранство или отказ уз ситне отпремнине

  1. коме је Fiat спас, тај није нормалан

    док год се кљукамо окуп-колон производима, услугама и идејама бићемо робље и пропадаћемо

    ја и не очекујем да се сви Срби ослободе, 100нак хиљада ( физички, свесно, духовно) слободних Срба може одржати Србство и Србију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *