Републички завод за статистику: Храна све скупља – инфлација у априлу достигла 9,6 одсто

0

(фото:НСПМ)

Потрошачке цене у априлу 2022. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 9,6 одсто, док су у поређењу са децембром 2021. године у просеку повећане за 4,3 процента, саопштио је Републички завод за статистику.

Храна је, за годину дана, поскупела 15,8 одсто, показују подаци званичне статистике.

Највише је порасла цена кафе, чаја и какаа – за чак 24,5 процената.

Од априла 2021. до априла 2022. године цене поврћа увећале су се за 23,7 одсто. Следи месо чије су цене за годину порасле за готово петину – 19,5 одсто. Потом масти и уља са поскупљењем од 17,6 одсто.

Млеко, сир и јаја, по статистици, поскупели су за 12 процената.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гориво и мазиво за путничка возила током годину дана поскупело је за 19,8 одсто.

Месечни раст цена

Цене производа и услуга личне потрошње у априлу 2022. године, у односу на март 2022. године, у просеку су повећане за 1,5 одсто, навео РЗС.

На месечном нивоу, посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у априлу 2022. године, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групама храна и безалкохолна пића (2,7 одсто), одећа и обућа (2,1 одсто), транспорт (1,8 одсто), ресторани и хотели (1,3 одсто), рекреација и култура (1,2 одсто), становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива (1,0 одсто), опрема за стан и текуће одржавање (0,9 одсто) и у групи здравље (0,6 одсто).

НБС: Инфлација у складу са очекивањима

“Према подацима Републичког завода за статистику, инфлација је у априлу на месечном нивоу износила 1,5 одсто, док је у односу на април 2021. године износила 9,6 одсто, што је у складу са очекивањима Народне банке Србије, саопштила је централна банка.

“Месечну динамику кретања инфлације и у априлу обележили су раст цена хране, цена производа у оквиру базне инфлације (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) и цена енергената”, наводи НБС.

На месечну инфлацију од 1,5 одсто, како се истиче, највише је утицало повећање цена непрерађене хране од 5,6 одсто, и то пре свега цена поврћа и свежег меса.

“Раст цена прерађене хране на месечном нивоу у априлу износио је 1,1 одсто, што је слична динамика раста која је бележена од почетка године и мањи раст у односу на октобар и новембар 2021, када је месечни раст цена прерађене хране износио у просеку око два процента. На успоравање раста цена прерађене хране настављају да утичу, између осталог, и мере Владе у погледу ограничавања цена основних животних намирница. Посматрано у односу на исти месец претходне године, цене прерађене хране у априлу су биле више за 11,4 одсто, док су цене непрерађене хране повећане за 24,6 процената”, наводи НБС.

Прочитајте још:  Привреда сe задужује, грађани повукли кочницу
Висок међугодишњи раст цена хране највећим делом последица је, оцењује се, деловања фактора на страни понуде, на које мере монетарне политике имају ограничен ефекат – раст цена свих улазних трошкова у производњи хране.

“Цене енергената су на месечном нивоу у априлу порасле за 1,5 одсто, чему је, поред наставка раста цена нафтних деривата од 2,9 одсто, допринео и раст цена чврстих горива”, каже НБС.

Месечни раст цена у оквиру базне инфлације износио је један одсто.

“За разлику од појединих земаља средње и југоисточне Европе које су у режиму циљања инфлације, међугодишња базна инфлација (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета), на коју мере монетарне политике могу у већој мери да утичу, и даље је знатно нижа од укупне и у априлу је износила 5,5 одсто, чему је допринела очувана релативна стабилност девизног курса и у изузетно неизвесним глобалним условима. Такође, важан фактор ниске и стабилне базне инфлације јесу и усидрена средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора, која се у дужем временском периоду крећу у границама циља”, наводи централна банка.

Према пројекцијама НБС, како се наводи, инфлација ће у другој половини ове године имати опадајућу путању. У границе циља највероватније ће се вратити у другој половини наредне године, а затим наставити да успорава до краја периода пројекције.

Прочитајте још:  Апел учитељима и наставницима током ванредног стања: Повуците ручну!
Према подацима Републичког завода за статистику, инфлација је у априлу на месечном нивоу износила 1,5%, док је у односу на април 2021. године износила 9,6%, што је у складу са очекивањима Народне банке Србије.

Месечну динамику кретања инфлације и у априлу обележили су раст цена хране, цена производа у оквиру базне инфлације (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) и цена енергената.

На месечну инфлацију од 1,5% највише је утицало повећање цена непрерађене хране од 5,6%, и то пре свега цена поврћа и свежег меса. Раст цена прерађене хране на месечном нивоу у априлу износио је 1,1%, што је слична динамика раста која је бележена од почетка године и мањи раст у односу на октобар и новембар 2021, када је месечни раст цена прерађене хране износио у просеку око 2%. На успоравање раста цена прерађене хране настављају да утичу, између осталог, и мере Владе у погледу ограничавања цена основних животних намирница. Посматрано у односу на исти месец претходне године, цене прерађене хране у априлу су биле више за 11,4%, док су цене непрерађене хране повећане за 24,6%. Висок међугодишњи раст цена хране највећим делом последица је деловања фактора на страни понуде, на које мере монетарне политике имају ограничен ефекат – раст цена свих улазних трошкова у производњи хране.

Прочитајте још:  Грузија: Српски држављани спроводе обуку за револуцију по налогу Вашингтона
Цене енергената су на месечном нивоу у априлу порасле за 1,5%, чему је, поред наставка раста цена нафтних деривата од 2,9%, допринео и раст цена чврстих горива.

Месечни раст цена у оквиру базне инфлације износио је 1,0%. За разлику од појединих земаља средње и југоисточне Европе које су у режиму циљања инфлације, међугодишња базна инфлација (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета), на коју мере монетарне политике могу у већој мери да утичу, и даље је знатно нижа од укупне и у априлу је износила 5,5%, чему је допринела очувана релативна стабилност девизног курса и у изузетно неизвесним глобалним условима. Такође, важан фактор ниске и стабилне базне инфлације јесу и усидрена средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора, која се у дужем временском периоду крећу у границама циља.

Према нашим најновијим пројекцијама, и даље очекујемо да ће инфлација у другој половини ове године имати опадајућу путању. У границе циља највероватније ће се вратити у другој половини наредне године, а затим наставити да успорава до краја периода пројекције.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *