Америчка помоћ – новац који ће бити опљачкан и неће стићи у Украјину

0

Издвајање 40 милијарди долара је пљачка америчког буџета, сматра руски војни експерт Андреј Головатјук и убеђен је да половина тог новца неће ни стићи у Украјину, јер ће део бити „покрадено успут, а део новца покупиће кијевске власти“.

„Стога је издвајање таквих средстава највећа финансијска афера овог доба. То је све што могу да кажем“, додао је Головатјук.
Представнички дом америчког Конгреса одобрио је више од 40 милијарди долара помоћи Украјини, а циљ таквог потеза је, сматрају у Москви, наставак прокси рата против Русије, жеља да се Русији нанесе тежак пораз, да се ограничи њен економски развој и политички утицај у свету. Ипак, експерти су уверени, да САД у томе неће успети.

Руски војни експерт Борис Рожин додаје да је циљ Вашингтона да максимално одужи сукоб у Украјини, подсећајући истовремено да је чак и амерички државни секретар Ентони Блинкен отворено говорио о томе да би тај сукоб могао да траје до краја ове године.
Рожин оцењује да се САД воде логиком Хладног рата и да се та логика очигледно неће променити у блиској будућности. Концепција Запада је „ратовати до последњег Украјинца“, а то значи да ће чак и после пораза украјинских групација у Донбасу САД и Европа наставити да „пумпају“ Украјину оружјем.

„Очигледно је да су САД одлучиле да се сукоб развуче на најдужи могући период, јер то значи и додатни приход за амерички војно-индустријски комплекс и оне који ће добити разне државне уговоре и средства за одбрану. Такође, у оквиру пружања такве помоћи и других мера радиће на јачању антируског курса у Источној Европи и ‘пумпаће’ тај део Европе оружјем. То је логика Хладног рата…“, каже Рожин.

Прочитајте још:  ПОГИНУО МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА УКРАЈИНЕ: 16 мртвих у паду хеликоптера код Кијева - међу погинулима и деца

Експерт истиче да ће се криза, којој смо сведоци, наставити, утичући на различите политичке и економске аспекте у животу Европе и других региона света.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Доливање уља на ватру

Амерички председник Џо Бајден затражио је од Конгреса да одобри додатне 33 милијарде долара помоћи Украјини, али су конгресмени одлучили да буду издашни, те су повећали војно, економско и хуманитарно финансирање, под образложењем да ће тај закон „заштитити демократију, ограничити руску агресију, ојачати америчку националну безбедност и што је најважније – подржати Украјину”.

Вашингтон руску војну специјалну операцију у Украјини назива „агресијом“, иако је та операција покренута са циљем да се заустави геноцид који је Кијев спроводио над становништвом у Донбасу, а такође и ради демилитаризације и денацификације Украјине.
Портпаролка Беле куће Џен Псаки је рекла да ће додатни ресурси предвиђени овим нацртом закона омогућити САД да пошаљу више оружја у Украјину, посебно артиљерију, оклопна возила и муницију, а такође и да САД попуне сопствене залихе и подрже америчке трупе на територији НАТО-а, док украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба замера САД и западним земљама што су предуго оклевали са испоруком оружја Кијеву, пре свега савремених западних модела. Он је рекао да су се западне земље дуго ослањале на проналажење старог совјетског оружја за Кијев уместо да пошаљу модерно западно. То је објашњено, како је навео, чињеницом да би украјинска војска морала да прође дугу обуку у руковању непознатим моделима опреме. Прекретница је, како је рекао, наступила када је постало јасно да ће совјетске залихе ускоро нестати.

Руски експерти оцењују да САД и западне земље таквим акцијама „доливају уље на ватру“, а да су ти потези доказ да САД намеравају да се „више ангажују у сукобу у Украјини“.

Прочитајте још:  Бела кућа објавила нови пакет војне помоћи Украјини

„Очигледно је да ће постепено прелазити на набавку модернијег наоружања, као што је артиљерија, суперсонично оружје, дронови, све оно што је, у принципу, сада заправо извесна будућност…“, каже Рожин.

Америчко оружје неће ослабити руске Оружане снаге

Ипак, стручњаци указују на то да наставак испорука наоружања говори о америчком курсу ка трци у наоружању и ескалацији ситуације у Украјини. Експерти истичу да то неће изменити ток руске специјалне војне операције и успешност у извршавању постављених задатака и циљева, али упозоравају да акције САД не доприносе очувању људских живота.

„Они неће утицати на спровођење специјалне операције. Једино што могу јесте да је мало продуже, јер ће бити потребно додатно време да се уништи то оружје“, рекао је Головатјук.

Експерти додају да америчка испорука оружја не може да промени ток руске специјалне операције у Украјини, пошто их Оружане снаге Русије редовно уништавају, као и транспортне канале којима оно стиже. Русија, како кажу, има потпуну надмоћ у ваздуху, као и у артиљерији на бојном пољу. Истовремено, Оружане снаге Украјине не могу ефикасно да користе савремено америчко оружје, а с друге стране значајан део оружја се препродаје на црном тржишту.

Осим тога, испорукама оружја Украјини, Вашингтон решава и унутрашње политичке проблеме, а један од њих је обнављање арсенала Пентагона. Старије оружје се шаље у Украјину, а Американци ће набавити најновије наоружање. Руски експерти објашњавају да играчи војно-индустријског комплекса у САД сада добијају огромне наруџбине и, у знак захвалности за то, даће велике донације демократама, а тиме и шансу да победе на изборима за Конгрес.

Међутим, да би овај закон био усвојен у Сенату, где демократе имају тесну већину, потребна им је и подршка републиканаца од којих су се неки успротивили закону јер сматрају да се превише новца америчких пореских обвезника шаље у иностранство.
САД испоручивале су оружје Украјини много пре почетка руске специјалне војне операције, а од почетка те операције, 24. фебруара ове године, допремиле су оружје вредно више од 3,5 милијарди долара, укључујући хаубице, противваздушне системе „Стингер“, противтенковске пројектиле „Џавелин“, муницију и беспилотне летелице „Гоуст“.

Прочитајте још:  Генерални директор Запорошке нуклеарне електране признао да је сарађивао с украјинском војском

Међутим, руски експерти оцењују да Вашингтон има погрешну рачуницу ако очекује да ће њихово оружје довести до слабљења руских Оружаних снага. У том случају, поручују, остаће разочарани.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *