Небензја питао француског колегу у СБ УН-у да ли зна да је Украјинац, према украјинским уџбеницима за основну школу

2

Василиј Небензја (Фото: РИА Новости)

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја говорио је у Савету безбедности Организације о образовним програмима савремене Украјине и питао француског сталног представника Николаса де Ривијера да ли зна за своје украјинске корене.
Као потврду ове неочекиване околности, дипломата се позвао на украјински уџбеник географије за осми разред.

„Програми из историје и географије подвргнути су масовном изобличавању“, рекао је стални представник. Он је публици демонстрирао уџбеник географије за 8. разред који су уређивали Масљак и Капирулин.

“Ако им верујете, онда су преци Француза, Шпанаца, Португалаца, Турака, па чак и Јевреја дошли из Украјине. Желим да се обратим свом француском колеги. Николас, да ли сте знали да сте заправо Украјинац? Не верујете? Прочитајте уџбеник“, рекао је Небензја, преносе РИА Новости.

Аутори уџбеника то објашњавају чињеницом да су преци Француза, Гала дошли из Галиције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дипломата је овај детаљ навео као пример тоталне украјинизације образовног процеса, којим се бави Министарство просвете и науке Украјине. Он је додао да је у 2016. години ово одељење „узимајући у обзир историјске догађаје последњих година” одобрило 25 програма.

Небензја је питао присутне и да ли знају да су, према речима аутора уџбеника, Украјинци и Пољаци словенског порекла, а Руси „угро-финског”. Белоруси су у овом уџбенику приписани балтичким народима.

„У уџбенику историје Украјине за 7. разред, који су уређивали Љах и Темирова, каже се да је формирање украјинског народа старо 140.000 година. У уџбенику историје за 9. разред, који су уредили Турченко и Мороко, стоји да је су до краја 18. века, Украјинци у то време били један од највећих народа у Европи“, рекао је дипломата.

Прочитајте још:  ПУТИН ПРВИ ПУТ О КАРАБАХУ: Јерменија је наш савезник, али ... (ВИДЕО)

Он је приметио да је аутор књиге „Украјинска нација“ Никола Галичанец генерално уверен да је „становништво источне Европе ушло у први миленијум нове ере под именом Украјинаца“.

„То је упркос чињеници да, као што знате, становнике територија које су део савремене Украјине нико није називао Украјинцима. Чак и у делима песника Тараса Шевченка, који је живео средином 19. века, термин „Украјинци“ је потпуно одсутан. Становнике свих ових земаља звали су Русини, Руси или, у крајњем случају, Малоруси“, рекао је Небензја.

Он је навео друге апсурдне теорије из образовног програма Украјине.

„Постоји, на пример, такав историчар у Украјини Валериј Бебик, и није једини. Он тврди да је Константинопољ био колонија Херсонеса на територији савременог Севастопоља, а да је родоначелник Скита Херкулес, родом са Крима, чији корени потичу са острва Хортица на Дњепру“, рекао је стални представник члановима Савета безбедности.

„Име града Мена у Черниговској области, испоставило се, дало је име првом египатском фараону Менесу, а сама украјинска држава, према његовим прорачунима, постоји више од 7,5 хиљада година“, рекао је Небензја.

Према његовим речима, чувени монголски војсковођа Џингис-кан, који је живео у 12.-13. веку, према Бебику, заправо се звао Богдан.

„Не верујете ми? Онда вам аутор саветује да се упознате са тајном историјом Монгола, где се Џингис-кан зове Богдихан. Па, из овога је јасно да он није Монгол, већ прави Украјинац. Штавише , борио се, како је Бебик сигуран, са украјинским трозубом, и коначно, његов главни закључак је да је Украјина уопште колевка светске цивилизације, па је чак и Исус Христ, не искључује Бебик, могао бити Галичанин“, рекао је руски стални представник.

Прочитајте још:  Трамп: Нетанијаху је изневерио Америку

Како је истакао Небензја, Бебик “није обичан, већ заслужени лудак”. Године 2015. именован је за привременог председника јавног савета при Министарству информационе политике Украјине.

Vostok

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Небензја питао француског колегу у СБ УН-у да ли зна да је Украјинац, према украјинским уџбеницима за основну школу

  1. Ако већ кажу да су
    “преци Француза, Шпанаца, Португалаца, Турака, па чак и Јевреја дошли из Украјине”
    било би добро да се и о томе договоре са Хрватима који на неком сајту “Харвахати” или “Хархавати” (на исто му изађе, зна ли му се “наука”) пишу да се Хрватска простире све до Урала!

  2. nee,ja sam uveren da su oni atlantidjani….bez zezanja..dokaz je trozubac..e sad ozbiljno,nije ni cudo sto se ovo i desava kad decu uce od malih nogu da su oni superrasa…mislim da su oni iskompleksirana nacija koja zamislja da cu nemacki nacisti bili greska da su zapravo oni trebali da budu nosioci te ideologije ali dobro sad je ispravljaju….tek ce evropa da ih upozna…evo primer u holandiji kada su u najmehenu na memorijalnom groblju palim zrtvama u drugom svetskom ratu bas na taj dan (4-V-2022) izvrljali svastikama i znakom azova i njihovim pozdravom slava ukrajini https://nos.nl/artikel/2427473-graven-op-oorlogsbegraafplaats-nijmegen-beklad
    bilo je i u italiji ozvrljanih ofarbanih spomenika itd…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *