И Бугари својатају такозвану “Македонску православну цркву”

0

Епископ Бугарске Цркве је подсетио да је 2017. године „Свети синод“ Цркве Северне Македоније прогласио да признаје Бугарску Патријаршију као Мајку Цркву.

Митрополит ловчански Бугарске Православне Цркве Гаврило изјавио је да Константинопољска патријаршија нема више права од било које друге Цркве, преноси сајт „СПЖ“, позивајући се на писање ekklisiaonline.gr.

Коментаришући примање Македонаца у евхаристијско општење од стране Фанара, митрополит Гаврило је напоменуо да је „Црква Северне Македоније од 20-их година прошлог века под јурисдикцијом Србије, што признају све Православне Цркве света“.

„Стога је, према правилима, Српска Православна Црква имала право да додели аутокефалност Цркви Северне Македоније“ или да то право препусти Свеправославном сабору.

С тим у вези, Владика је нагласио да „Васељенска патријаршија нема више права од било које друге Православне Цркве“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, митрополит Гаврило сматра да се „цркви Северне Македоније не може дати назив Охридска архиепископија, јер је то историјски назив Бугарске Православне Цркве од 1018. до 1767. године” и подсећа да је недавно, односно „2017. Свети Синод цркве Северне Македоније је прогласио да признаје Бугарску Патријаршију као Мајку Цркву.“

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *