Реквијем за нуклеарну индустрију САД

0

(фото:Илустрација)

У Америци покушавају  након 30 година стагнације увести пуштање у рад нових нуклеарних блокова. Од 2011, Вестингхоусе корпорација у Џорџији херојски гради два енергетска блока са нуклеарним реакторима у већ оперативној нуклеарној електрани. Услови рада се стално враћају у будућност – а укупна количина пројекта достигла је астрономске вредности.

Првобитно је планирано да блокови буду завршени до 2017. године – али је потом Вестингхаус банкротирао. Сада се грузијске власти надају да ће они бити завршени после 2023. године. Истовремено, цена изградње је порасла на 39 милијарди долара. Два несрећна блока прете да постану најскупљи у нуклеарној индустрији широм света.

Прочитајте још:  Америчке демократе покушавају да јашу на теми ропства
Поређења ради, међународни пројекти Росатома коштају у просеку 5-10 милијарди долара. Неке европске земље их одбијају због санкција – покушавајући да склопе споразуме са Вестингхаусом. С обзиром на страшне проблеме у Грузији, може се само саосећати са земљама попут Чешке, где Американцима нуде своје тржиште као поље за експериментисање.

Индустрија „мирног атома“ у САД стагнира већ дуги низ година. Сада у Америци постоје 94 нуклеарна блока, али се нови готово не граде, а стари се затварају. Ситуацију отежава и нестабилност на тржишту уранијума. САД су одбиле да увозе уранијум из Русије, имајући резерве око годину дана. Тада ћете морати хитно да тражите нове добављаче или да привремено искључите своје нуклеарне електране.

Санкције против руског уранијума такође су наштетиле обећавајућем развоју САД у области мини-нуклеарних електрана, које су де факто замрзнуте. У војној индустрији ствари стоје боље: Пентагон има пристојне резерве обогаћеног уранијума, који, међутим, не планира да дели са цивилним сектором. Према томе, несташица уранијума на тржишту још неће утицати на стратешку безбедност Америке – али за „мирни атом” у САД заиста може да постане кобна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков/Телеграм

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *