СПЦ признала цркву у Северној Македонији

1

(фото:Борба за веру)

Успоставља се пуно литургијско и канонско општење са „Македонском православном црквом – Охридском архиепископијом”, прва је званично саопштена одлука са овогодишњем заседања Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве које је у току.

Највише црквено тело, којим председава патријарх, а чине га сви епархијски и викарни епископи српске цркве, саопштило је данас да су примили акт Светог архијерејског Синода „Македонске православне цркве – Охридске архиепископије” којим, како се истиче, иста прихвата општепризнати канонски статус, додељен јој још 1959. године од стране Светог архијерејског Сабора СПЦ. У саопштењу се даље наводи, да у послатом акту македонски Синод „изражава наду да ће Српска православна црква братољубиво решавати и решити и питање њеног коначног канонског статуса, чему треба да уследи свеправославно сагласје и прихватање тога статуса”.

Примивши овај акт, Свети архијерејски Сабор, како се истиче у саопштењу, поздравља прихватање општепризнатог канонског статуса, а то је статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности.

„Пошто су овим уклоњени разлози за прекид богослужбеног и канонског општења, изазвани једностраним проглашењем аутокефалности 1967. године, васпоставља се пуно литургијско и канонско општење. Васпостављањем јединства на канонским основама и под условима важења канонског поретка на читавом подручју Српске православне цркве дијалог о будућем и евентуално коначном статусу епархијâ у Северној Македонији није само могућ него је и целисходан, легитиман и реалан”, истиче се у званичном саопштењу Сабора.

Како се напомиње, у дијалогу о будућем и евентуално коначном статусу „македонске православне цркве”, СПЦ ће се руководити само и искључиво еклисиолошко-канонским и црквено-пастирским начелима, мерилима и нормама, не марећи за реалполитичке, геополитичке, црквенополитичке и друге сличне датости или за једностране иницијативе и не подлежући ничијим утицајима или притисцима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Патријарх Вартоломеј помаже Вашингтону да ослаби Српску и Руску православну цркву

„И, напослетку, Сабор нема намеру да после решавања статуса условљава нову сестринску цркву ограничавајућим клаузулама у погледу опсега њене јурисдикције у матичној земљи и у дијаспори, уз препоруку истој да питање свог званичног назива реши у непосредном братском дијалогу са јелинофоним и осталим помесним православним црквама”, закључује се у саопштењу Сабора СПЦ.

Јелена Чалија / Политика

БОНУС ВИДЕО

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “СПЦ признала цркву у Северној Македонији

  1. Da li se ovde radi o Ohridskoj arhiepiskopiji ili Makedonskoj pravoslavnoj crkvi?
    Da li smo priznavanjem autonomije Makedonskoj pravoslavnoj crkvi priznali novu makedonsku naciju?
    Da li smo trebali da priznamo autonomiju koja je dodeljena 1959.g. pod pretnjama smrću komunističke partije prema Srbima i nakon ubistva Patrijarha Srpske pravoslavne crkve?
    Zasto sada ne bi dali autonomiju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *