Орбан на инаугурацији за нови мандат осудио „самоубиство Запада”

0

Виктор Орбан (Фото: Јутјуб)

Мађарски премијер Виктор Орбан осудио је данас „самоубиство” Запада и поново указао на своју „црвену линију” око санкција Русији, на церемонији инаугурације за нови мандат на челу мађарске владе пред парламентом.

„Самоубилачки талас” се креће „западним светом” који „експериментише програмом велике замене”, рекао је Орбан у осврту на теорију завере коју је популаризовала екстремна десница, према којој елите организују замену европских популација ваневропским имигрантима.

„Тај програм хоће да замени хришћанску децу која су на путу да нестану мигрантима из других цивилизација”, и „на исти начин видим лудост” теорија тог типа, додао је он.

Орбан, чија је партија убедљиво победила на парламентарним изборима почетком априла, претходно је положио заклетву за четврти узастопни мандат пошто је поново изабран са 133 гласова од 199 у парламенту.

Он је представио Мађарску као „луку здравог разума” где је „важан Божји благослов” и заједно с Пољском, као последње упориште конзервативног хришћанског запада, док како је рекао „ЕУ диже руке”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Док унутар ЕУ расте незадовољство због тога што Будимпешта блокира предложен ембарго на руску нафту, Орбан који се последњих година приближио руском председнику Владимиру Путину, подсетио је да „претња енергетској безбедности” остаје „црвена линија” која се не сме прећи.

Мађарска одбацује шести пакет санкција који је припремила ЕУ ако не добије гаранције о томе да ће њено снабдевање енергентима бити настављено, и данас је оценила да ће трошкови прекида куповине руске нафте коштати земљу између 15 и 18 милијарди евра.

Упркос том неслагању председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честитала је Орбану на поновном избору и рекла да се жури да заједно успешно почну да решавају изазове без преседана с којима се суочава ЕУ.

Прочитајте још:  Вучић: Србија неће паркинг за мигранте

Орбан је такође поновио жељу да његова земља остане у ЕУ у деценији која долази и оценио да је чланство Мађарске у НАТО „егзистенцијално питање”, и изразио жаљење због ескалације рата код свог суседа Украјине.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *