Стигао предлог из УН Русији: Ублажићемо санкције ако дозволите извоз украјинске пшеницe

0

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш тражи од Русије и других држава да не спречавају извоз пшенице из украјинских лука, пише лист „Вол стрит џурнал“ позивајући се на дипломатске изворе.

Према подацима листа, Гутереш тражи од Москве да дозволи испоруке украјинске пшенице у замену за мере које би олакшале извоз калијумових ђубрива из Русије и Белорусије.

На преговоре је позвана и Турска. Анкара је навела да је спремна да учествује у могућем споразуму, као и да се бави деминирањем Црног мора и регулисањем саобраћаја.

Уједињене нације су неколико пута изражавале забринутост да би руска специјална војна операција у Украјини могла да доведе до прехрамбене кризе, па чак и глади у бројним земљама. Како је раније рекао Гутереш, проблем глади у свету се може решити само повратком Русије и Украјине на светско тржиште.

Специјална војна операција у Украјини

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи које већ осам година малтретира и над којима врши геноцид кијевски режим“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Након чега су уследиле и најоштрије до сада санкције Запада против Русије.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

Прочитајте још:  Црна Гора протерује шест руских дипломата

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *