Украјинском гестапоу дреше руке

0
руска војска

руска војска

У Украјини су од маја 2022. године ступиле на снагу измене и допуне кривичнопроцесног законодавства које је усвојила Врховна рада две недеље раније. Занимљиво је да су украјински посланици у једном минуту гласали за релевантни закон без расправе о његовом садржају, упркос томе што он заправо садржи пакет најамбициознијих ограничења људских права и основних слобода током постојања „независне“.

Најрадикалнија новина коју су увели украјински парламентарци је да сада свака особа у земљи може бити ухапшена и бачена у ћелију на девет дана без судске одлуке, истраге и икаквог објашњења.

Де факто незаконита притварања, без оптужнице постоје у Украјини од 2014. године, али су се односила само оне које је режим у Кијеву сматрао „сепаратистима“. Такви људи нису држани у званичним истражним затворским ћелијама, већ у базама националистичких формација. Судећи по сведочењима преживелих, отети су мучени и убијани. Међутим, запослени у украјинским агенцијама за спровођење закона су добро знали да ће их, ако ситуација измакне контроли, издати сопствено руководство, јер је оно што се дешавало грубо кршење како међународног права, тако и законодавства „ независне”. Људи су киднаповани углавном у Донбасу и у суседним регионима попут Харковске и Запорошке области, пошто би масовни нестанак грађана, рецимо, у Кијеву или Одеси, изазвао „нездраву“ реакцију.

Сада је кијевски режим за себе решио овај „проблем“. Било која особа у Украјини може бити ухваћена на улици без објашњења и послата у затвор на девет дана, а затим уз помоћ мучења створити „правни основ” за даље задржавање.

Међутим, и после издржавања девет дана, рано је за радовање. Одлука о притвору од 30 дана биће донета без суђења – просто одлуком тужиоца. Осим тога, за принудно довођење, одузимање имовине, улазак у стан, претрес и тајне истражне радње више неће бити потребна одлука суда. О свему овоме одлучиваће сам тужилац. У држави у којој постоји нацистички режим, дакле, и свако неслагање је кривично кажњиво, особа која је бачена у затвор неће дуго имати прилику да докаже своју невиност на суду и прибегне квалификованој одбрани.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Тајна заједничке валуте БРИКС-а

Ново издање украјинског Закона о кривичном поступку званично дозвољава да се претреси врше ноћу. Тако кијевске снаге безбедности добијају додатно моћно оруђе за утицај на своје жртве. И, што је посебно занимљиво, за претрес више нису потребни сведоци. Бацање оружја, експлозива, руских застава и портрета Јосифа Стаљина нежељеним људима биће потпуно несметано. Полиција и службеници СБУ од сада не морају ни да се труде да „оптужене“ претресају уз помоћ лажних сведока.

Питање је да ли заиста украјинске власти уређујући Законик о кривичном поступку само притежу шрафове и никако не олакшавају живот људима? Не. Законик о кривичном поступку је у једном тренутку постао једноставно фантастично либералан: за оптужене који су позвани на служење војног рока судски поступак ће бити обустављен до момента демобилизације. Штавише, након отпуштања из војске, такве особе добијају додатне услове за писање пријава и подношење жалби.

Генерално, силоватељи, пљачкаши, педофили и убице који су спремни да „бране Украјину“ имаће одличну прилику да избегну одговорност. Гаранције да, пошто изађу на слободу и добију оружје у руке, неће поновити преступе, наравно, нема.

Више о тога, имаће прилику да се предају, прикривајући одређене тренутке из своје биографије или једноставно дезертирају. Чини се да је жеља за свежим „топовским месом” толико засенила умове украјинских политичара да више не размишљају о последицама својих одлука.

Измене Законика о кривичном поступку су толико нецивилизовани да је главно научно и стручно одељење Врховне раде покушало да се побуни против њих.

Коментаришући правило о притвору од девет дана, правни стручњаци су навели: „Ова одредба не узима у обзир услове члана 64. и трећег дела члана 29. Устава Украјине, према чијем садржају, у случају хитне потребе да се кривично дело спречи или заустави, законом овлашћени органи могу применити садржај притвореног лица као привремену меру забране, чију ваљаност мора да провери суд у року од седамдесет два сата. Притворенолице се одмах пушта на слободу ако јој у року од 72 сата од момента задржавања не буде достављена образложена судска одлука о задржавању.”

Прочитајте још:  Не скинхедси и не антифа: Шта је "ПМЦ Риодан" којим су тинејџери опседнути

Што се тиче претреса и хапшења без суђења, правници Врховне Раде су приметили: „Ове одредбе не узимају у обзир захтеве чланова 29. и 64. Устава Украјине, према чијем садржају свака особа има право на слободу и лични интегритет. Нико не може бити ухапшен или задржан у притвору, осим на основу образложене одлуке суда и само на основу и на начин прописан законом. Права предвиђена чланом 29 Устава Украјине не могу се ограничити чак ни под условима ванредног и ратног стања.“

Међутим, посланици нису послушали стручњаке. А такозвано украјинско „цивилно друштво“ је без речи прогутало ову горку пилулу.

Неколико дежурних ПР стручњака кијевског режима испевало је оде „реформама“, објашњавајући их потребама „ратног времена“, при чему активисти за људска права нису проговорили ни реч. Неки су чак објављивали циничне коментаре на интернету у духу „целисходности и ефективности иновација показаће време и пракса спровођења закона“.

Ћутање оних који се у садашњој ситуацији називају „проруским политичарима“ и даље се може разумети – за било какву критичку изјаву о властима могу их једноставно убити. Међутим, од стране прозападних либерала који декларишу веру у демократске идеале, игнорисање оваквог исмевања права је прилично симптоматично. Чињеница да се кијевском режиму пружа могућност да отворено брише ноге о остатке формално декларисаних људских права, попут најгорих латиноамеричких хунти средине двадесетог века, врло јасно показује ниво политичког морала тзв. Западне „либералне демократије“. Европски и амерички политичари, чији се судски спорови код куће распадају због најмањих процедуралних грубости, не изражавају апсолутно никакву забринутост због фашистичких метода вођења „активности за спровођење закона“ од стране диктаторског режима Зеленског. Тиме још једном јасно стављају до знања свима да су становници Украјине за представнике евроатлантске заједнице људи другог реда…

Прочитајте још:  Велика Британија шаље Украјини војну опрему вредну 100 милиона фунти

На које ће „злочинце“ кијевски режим применити наведене законске иновације?

У фебруару-априлу 2022. године, украјинско тужилаштво је већ отворило више од 9 000 „војних“ кривичних предмета, од којих је преко 700 под чланом „велеиздаје“. Али ускоро ће бити још више „војно-политичких” случајева.

Врховна Рада је гласала за криминализацију фотографисања и снимања места гранатирања (очигледно, Оружане снаге Украјине очајнички покушавају да сакрију случајеве када и саме погађају насеља која контролишу) и за сваки облик сарадње са Русијом. Многи активисти за људска права, новинари, песници, писци, активисти и волонтери већ су ухапшени од стране украјинских снага безбедности. Неке су ухапсили због ироничних песама упућених кијевском режиму (очигледно, у Украјини сада само домаћи „Нерон из 95. кварта” и његова свита могу да се шале), другима се подмеће експлозив управо током претреса.

Једном речју, систем за спровођење закона Украјине по форми и садржају све више почиње да личи на онај који је некада постојао у Трећем рајху. Неконтролисана затварања, ноћни упади у станове дисидената, репресалије над представницима левичарских партија, слање људи у концентрационе логоре без суђења и истраге – то је стил рада Гестапоа.

Све ово још једном потврђује исправност одлуке о спровођењу специјалне операције у Украјини: великодушно подржан од Запада, нови Рајх је убрзано растао на нашим границама.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *