Србију за 20 година напустило 14 одсто становништва, годишње од 30.000 до 60.000 хиљада

0

Београд (Фото: Викимедија)

Најновији подаци Светске банке показују да је из Србије у последњих 20 година емигрирало 14 одсто становништва, а да Србију годишње напусти 30.000 до 60.000 лица, саопштено је данас из Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).

Пројектна менаџерка ГИЗ-а Даниела Костадинова, која је у уторак и данас учествовала у информативним сесијама у циљу активног учешћа свих релевантних актера у локалној заједници, који могу да дају подршку и допринос у области управљања миграцијама у Бору, Мајданпеку и Неготину, истакла је да је сеоска насеља Јужне и Источне Србије за девет година напустило 19 одсто становништва.

„Теме састанака су и сарадња са дијаспором, затим тзв. уродњавање активности и политика и уређивање ирегуларних миграција”, казала је Костадинова и објаснила да активности обухватају обуку тимова у свакој локалној заједници који ће радити на изради Локалног Акционог плана за управљање миграцијама (ЛАП).

Прочитајте још:  Фрањо Туђман и Слободан Милошевић током рата имали заједничку банку!
Истакла је да уколико се добро управља економским миграцијама могу да имају значајне позитивне стране.

„Финансијске и филантропске дознаке дијаспоре, затим пренос знања, вештина и иновација стечених у иностранству, допринос економском расту матице кроз инвестиције и повезивање припадника дијаспоре са домаћом привредом, само су неке од њих”, навела је она и додала да на томе интензивно раде са Министарством за рад, Националном службом за запошљавање и Комесаријатом за избеглице и миграције Србије (КИРС), преноси Бета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У саопштењу се наводи да су инфосесије једна у низу акција подршке Немачке владе у партнерству са КИРС-ом, као и да се обезбеђена подршка спроводи у 17 изабраних локалних самоуправа у општинама Поморавског, Севернобанатског, Зајечарског и Борског округа.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *