Украјину контролишу САД и Велика Британија – Москва

0

фото: © Getty Images / Pool / Pool / RT

Лавров је рекао да је одуговлачење мировних преговора резултат жеље Лондона и Вашингтона да одуговлаче украјински сукоб.

 

Лондон и Вашингтон врше контролу над украјинским преговарачима у циљу одвлачења сукоба, а та политика је довела до обуставе мировних преговора између Москве и Кијева, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Говорећи на образовном маратону “Нови хоризонсти”, Лавров је рекао да је Украјина можда сама донела одлуку у Истанбулу, када је изнела неке „прихватљиве принципе за постизање споразума“ током преговора са Русијом. Међутим, према речима министра, ове идеје очигледно нису наишле на подршку Запада.

„Различитим каналима стижу информације да Вашингтон, а посебно Лондон, `воде` украјинске преговараче и контролишу њихову слободу маневара. Они желе да одуговлаче сукоб, и чини се да што дуже траје, по њима, то ће више штете нанети руским војницима“, рекао је Лавров.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министар спољних послова, међутим, сумња да би „пребацивање разговора на ниво Вашингтона или Лондона“ могло да промени било шта у погледу напретка.

 

 

“У сваком случају, ни Лондон, ни Вашингтон, ни Запад у целини нису изнели никакве предлоге“, рекао је Лавров.

“Запад је заправо признао да је Украјина потрошна у хибридном тоталном рату против Руске Федерације“, наводи Лавров, позивајући се на опаске званичника ЕУ, Велике Британије и САД који су у више наврата рекли да Русији не треба дозволити да победи у сукобу у Украјини.

„Рат су објавили они. И уопште не између Украјине и Русије, већ између Запада и Русије“, рекао је Лавров.

Раније у уторак, заменик министра спољних послова Андреј Руденко рекао је да је дипломатски дијалог између Москве и Кијева потпуно обустављен након што се Кијев повукао из преговора без давања било каквог одговора на најновије руске предлоге.

Прочитајте још:  "Хероји" не знају како се рукује оружјем

Саветник украјинског председника, Михаил Подољак, касније је потврдио да „након истанбулског коминикеа [у марту], није било промена, нема напретка“.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *