Јуропијан Вестерн Балканс: Србија се ускладила са санкцијама које је ЕУ увела Белорусији због “ситуације у Белорусији и умешаности Белорусије у руску инвазију на Украјину”

0

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Србија се ускладила са санкцијама које је Европска унија у априлу увела Белорусији због “ситуације у Белорусији и умешаности Белорусије у руску инвазију на Украјину”, преноси портал Јуропијан Вестерн Балканс (ЕWБ).

Прочитајте још:  Неочекивано: САД оптужиле Украјину за криминалну употребу цивила
У питању је Одлука Савета ЕУ 2022/579, која је донета 8. априла, а две недеље касније, 22. априла, на сајту Савета објављено је да су се са овом одлуком ускладиле Србија, Албанија, Црна Гора, Северна Македонија и Босна и Херцеговина.

Ово је други пут да се Србија ускладила са санкцијама ЕУ везаним за рат у Украјини, после мартовске одлуке о продужењу важење рестриктивних мера бившем председнику Украјине Виктору Јануковичу и водећим члановима украјинског руководства из периода 2010-2014. године.

Прочитајте још:  Шпанија: Ухапшени Украјинци који су предали дрогу као хуманитарну помоћ
Одлуком коју је донео Савет ЕУ 8. априла уводе се секторске санкције белоруском финансијском и транспортном систему као реакција на укљученост Белорусије у руску агресију на Украјину, наводи се у образложењу.

Како је показало истраживање Центра за међународне и безбедносне послове (ИСАЦ), Србија се конзистентно усаглашавала са рестриктивним мерама ЕУ према Белорусији све до априла 2019. године, када се није усагласила са декларацијом, односно Одлуком Савета ЕУ 325, којом су само продужене санкције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ФоНет

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *