Безбедна будућност: Вучић размишља о изградњи нуклеарке у Србији

0
председник Србије, србија

председник Србије Александар Вучић (Фото: Принтскрин)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се “размишља” о изградњи малих модуларних нукеларних електрана у Србији, јер ће тиме електрична енергија бити осигурана.

„Струја ће у неком тренутку морати да поскупи, али то се неће десити преко ноћи. Морамо да имамо велика улагања у електропривреду. Размишљамо о малим модуларним нукеларкама у будућности, јер то осигурава електричну енергију у сваком тренутку и тада ни од кога не зависите“, казао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је у интервјуу после састанка са премијером Мађарске Виктором Обраном рекао да је важно имати пријатеља попоут Мађарске и додао да је од великог значаја да једна земља допусти да се на њеној територији складишти туђи гас.

“За нас је то (пријатељство са Мађарском) од суштинског значаја. Ми у овом тренутку имамо 162 милиона кубних метара гаса у нашем делу Банатског двора, а у руском делу имамо још 123 милиона. Гас можемо да повучемо пет милиона кубних метара на дневном нивоу, што је недовољно за време зиме, јер тада повучемо и око 15 милиона. Зато је важно да имамо и други извор и место где можемо да сачувамо гас”, рекао је Вучић и додао да је зато план да се гради у Српском Итебеју.

Он је рекао да је Србија “замолила” Мађарску да јој омогући да у мађарска складишта смести између 300 и 500 милиона кубних метара гаса, јер ће тада грађани Србије бити сигурни, чак и ако “неко покуша да пресече линије за гас, јер мора да се рачуна на хистерију, а не на рационално”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Зорана (Тузла) „случајно“ открила да Вучић (Чипуљићи) лаже и то масно:Потрошили…
Он је нагласио да је гасно снабдевање најважније, посебно за термоелектране Нови Сад и Панчево.

“Најбитнији је децембар и јануар, јер тада гасом морамо да снабдевамо термоелектране топлане Нови Сад и Панчево, да бисмо имали довољно струје, јер немамо довољно угља и хидропотенцијала”, рекао је он.

Прочитајте још:  У Србији 55.000 људи мање него прошле године
Председник је рекао да је цена угља скочила за четири пута у последњх неколико месеци, тако да ће на зиму да буде несташице “и угља и свега другог”.

Такође је рекао да би “све било лакше” да је формиран Парламент, али да то још није урађено, јер опозиција тражи “бесмислена понављања избора”.

“Они (опозиција) се буне, ми (Српска напредна странка) не, јер су резултати за нас ‘чисти ко суза’, нама се жури, али не можемо од њих”, објаснио је Вучић.

Прочитајте још:  Ужице: "Гађали" Вучићеву слику јајима, па добили 30 дана притвора
Председник је најавио да ће од понедељка да крене у обилазак свих инфраструктурних радова, јер је циљ да Србија буде у првих пет земаља у Европи по стопи раста, јер ће на тај начин бити обезбеђене веће плате за грађане Србије.

“Видећемо какво је стање са метроом у Београду, са моравским коридором. Већ радимо брзу пругу Нови Сад – Суботица, а ради се аутопут Рума – Шабац. Такође, почело је да се гради 4,5 километара пута између Шапца и Лознице”, рекао је он.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *