У школама нема обуке за кризне ситуације

0

(фото:Телеграм)

О темама из области заштите и безбедности ђаци уче у оквиру многих предмета и ваннаставних активности, али ништа од тога не увежбају јер нема обавезне практичне обуке.

Иза нас је пет дана узбуна, евакуација, безбедносних провера које неумољиво потресају образовни систем – први и константно на удару масовних претњи о наводно постављеним бомбама у стотинама школа. У свим школским здањима која су ове седмице даноноћно радећи темељно прегледале контрадиверзионе екипе Министарства унутрашњих послова дојаве о подметнутим експлозивним направама биле су − лажне. Забринутост и стрепња, обустављање наставе, евакуација ђака и запослених, прелазак школа на онлајн рад док се не утврди да нема ризика и да школска популација може да се врати на наставу у клупе су − стварни.

Прочитајте још:  Енергетска и прехрамбена криза довешће до хаоса у Европи
Претње − непредвидиве, ситуација − прилично хаотична, иако не сасвим ван контроле, гласно опомињу да је неопходно да све школе буду спремне да одговорно, правовремено, правилно и организовано поступају у условима нарушавања безбедности. Да ли су спремне?

Речима челника просветног врха: „Постоји план евакуације, прописан актом установе и зна се које одељење, односно група са којом излази, где се сакупљају у дворишту. Након тога пријављује се полицији, директор излази последњи из школе, деца се упућују у неки безбедни простор, парк у близини, позивају се родитељи.”

И урамљени планови евакуације постоје, само што се испоставља да у пракси више служе као декор на зиду него подсетник запосленима и ђацима. Протоколи о поступању у ванредним околностима такође постоје, мада многи директори признају да нису сигурни ни како гласе пуни називи тих докумената, а нису ни урађени протоколи за све кризне ситуације, већ углавном као део противпожарне заштите.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

− Не постоји никаква практична обука. Али то је нешто што би требало да постоји, да то раде стручњаци, не да одељенске старешине причају о темама из области заштите и безбедности, јер на крају крајева и нису стручне. Корисно би било и поделити неке брошуре, видео-материјале који би могли да стигну у сваку школу. Очигледно смо опуштени, док нам се не догоди кризна ситуација − сматра Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, након што су готово све гимназије у престоници добиле дојаве о бомбама.

Да ли знате пут евакуације у школи у којој радите?

− Постоје панели на којима је то истакнуто, као и светлосна сигнализација, лампице које показују пут до излаза у случају нестанка струје, али ако ме питате да ли смо пажљиво проучавали план евакуације, најискреније − нисмо. Због актуелних дешавања и ми наставници треба да размотримо своју улогу у кризним ситуацијама и више се едукујемо о томе, јер очигледно је да не знамо шта нас чека − искрен је Марков.

Прочитајте још:  Торлак у току 2021. приходовао 2,5 милиона евра од услуге тестирања на коронавирус
Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Министарством просвете у свим основним школама Србије пету годину заредом спроводи пројекат „Основи безбедности деце”, истичу најодговорнији за образовање.

За матуранте средњих школа од 2018. године на иницијативу Министарства одбране, између осталог, и цивилна заштита и самозаштита у случају пожара, поплава, клизишта и одрона, земљотреса, техничко-технолошких опасности међу којима су и експлозије, тероризма – неизоставне су теме на часовима одељенског старешине. Одавно и Црвени крст има свој програм који се односи баш на смањење ризика од катастрофа и намењен је деци школског узраста и реализује се по школама широм Србије. И све је то углавном теоријски, утемељено на доброј вољи и међусекторској сарадњи. Нема системског решења обавезног у свим школама за све ученике и наставнике, а стручњаци за безбедност препоручују да би ваљало да се симулације кризних ситуација одржавају у свакој школи бар једном или двапут годишње, јер теорија, једноставно, није довољна припрема за ванредне околности.

Кад се у свим школама истовремено огласи звоно за узбуну

Све основне школе престоничке општине Врачар проћи ће теоријски а онда и практични део обуке за поступање у безбедносно ризичним ситуацијама, план је челника ове локалне самоуправе. Недавно су позвали директоре свих врачарских осмолетки с намером да се формира тим за подршку образовним установама за јачање отпорности на ризике од катастрофе, који би окупио и повернике цивилне заштите и представнике Црвеног крста. Сви су се одазвали.

− Идеја је да у тој области пружимо подршку школама кроз едукације и обуке наставног особља како да поступају у ванредним ситуацијама и евакуишу децу која су увек најосетљивија група. Направили смо универзалне приручнике, посебан акценат ставили на особе са инвалидитетом и за њих припремили брошуре на Брајевом писму и знаковном језику. Теоријски део обуке за сада је одржан у основним школама „Јован Миодраговић” и „Синиша Николајевић”, а планирано је да се реализује у свим школама Врачара − објашњава Ирена Лакобрија Делић, шеф Одсека за пројекте општине Врачар.

Прочитајте још:  У Сарајеву нападнута група из Београда, певали "Убиј Србина" (видео)
Теоријски део обуке траје колико и један школски час на коме просветни радници стекну базична знања о поступању у случају земљотреса и пожара, као и правила евакуације која зависе од дате кризне ситуације, структуре школе, спратности, броја ђака и броја излаза, илуструје Никола Прица, секретар Црвеног крста Врачара.

− Урађене су припреме за симулацију, која је планирана након теоријског дела обуке у свим врачарским школама. План је да се у исто време, на пример, у подне у свим школама истог дана огласи звоно за узбуну, да сви имају исти сценарио, да се вежба сними да се види да ли правилно поступају у школама и на евакуационим местима. На основу евалуације изводили би се закључци где су пропусти и шта може да се унапреди − објашњава Прица.

М.Симић/Младеновић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *