Егзистенцијална криза либералног света

0

Америчко тржиште акција и даље је у грозници. Индекси акција су пали за 20% у односу на новембарске врхове – званично почиње нови „медвеђи тренд“. За С&П 500, серија недељних падова била је најгора од 1932. године – дубине Велике депресије.

Прочитајте још:  Немачки министар осудио графите кукастог крста на украсном пергаменту у синагоги у Берлину
Амерички финансијски сектор не оптерећују само санкциони ратови и рекордна инфлација. Али и неспособне акције америчких Федералних резерви, подизање стопа – у нади да ће некако одржати корак са инфлацијом.

Штавише, шеф ФЕД-а, Пауел, већ отворено признаје -цонтрол-инфлатион.хтмл) да не може да гарантује меко слетање привреде. У преводу, то значи да америчка економија, зависна од јефтиног новца попут дроге, можда једноставно неће моћи да поднесе раст стопа и затезање шрафова у монетарној сфери.

На овој позадини, демократе су, покушавајући некако да зауставе раст инфлације, усвојиле  у Конгресу „чин против повећања цена“. То омогућава Бајдену да добије право да прогласи „хитно економско стање“  – и замрзавање цена за неке основне производе.

Очигледно је да ће таква политика моментално довести до новог таласа дефицита. Америци је већ обећана несташица горива  овог лета – напоран летњи период за транспорт индустрија. То такође прети кризом великих размера на тржишту камионџија – после које се сва логистика може срушити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Америчка министарка финансија Јелен унапред плаши цео свет перспективом стагфлације – колапсом економије и растом цена, као и глађу у свету, од које би могло да пати 1,5 милијарди људи. Стога је веома симболично да се тренутна ситуација на тржиштима пореди са Великом депресијом – у условима када се либерални светски поредак суочио са егзистенцијалном кризом – најјачом у последњих 90 година.

Малек Дудаков/Телеграм

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *