Уређује се Тара, на јавном увиду план за село Рачанска Шљивовица

0

Тара (Фото: В. Веизовић)

Општина Бајина Башта ставила је на рани јавни увид План генералне регулације села Рачанска Шљивовица на планини Тари. Планира се и обнова хотела Тара из 1936. године, изградња стазе за нордијско скијање и јахање, видиковац, као и мултифункционални културни центар.

Рачанска Шљивовица је насеље на Тари, које се налази на путу Kалуђерске Баре-Митровац и тренутно да карактеришу сеоска домаћинства и викендице.

На површини од 198 хектара, која је већином неуређена, у плану је реконструкција запуштеног, али некад чувеног хотела Тара који се користио као санаторијум за плућне болести.

Планирана је санација и адаптација постојећег објекта, а дозвољена је и доградња до 20 одсто површине, уз партерно уређење и градњу отворених терена и полигона за спорт и рекреацију у околини хотела, на две локације укупне површине око 3,7 хектара.

Парк ће добити могућност изградње павиљонских објеката, шанк бара и објеката за продају и излагање шумских производа, лековитих биљака и сувенира, излетничке мобилијаре, клупе, столове, чесме, корпе за смеће и информативне табле.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У плану је, како се додаје и амбијентална расвета.

Зона спорта и рекреације планирана је на око 1,22 хектара у Малој Реци и имаће терене, полигоне, игралишта.

Рачанска Шљивовица добиће и пешачке, трим, бицикслистичке, ски стазе, као и покретне жичаре.

За бољи приступ новом туристичком центру планира се реконструкција државног пута ИИ Б реда 403 Kалуђерске Баре-Митровац-Заовине са проширењем коловоза и регулационог профила пута.

У оквиру подручја које покрива урбанистички план постојаће и зоне за сеоске куће као и за туристички смештај, етно насеље, хотелско насеље у форми села са планинским кућама, одмаралиште.

Прочитајте још:  Пожар на Тари прети да угрози највеће станиште Панчићеве оморике (Видео)

У зони за комерцијалне делатности налазиће се објекти трговине, угоститељства, занатства, банака и објекти јавне намене.

За становнике и туристе градиће се и мултифункционални простор са садржајима из домена културе, образовања и здравства.

План који је израдио ЈП Урбанизам Kрагујевац на раном јавном увиду ће бити до 3. јуна.

Kако је раније пренео наш портал, према речима запослених у Националном парку Тара, надлежне инспекције у Општини Бајина Башта последњих година нису кажњавале нелегалну градњу у заштићеном подручју.

Нова економија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *