Мајмунске богиње нису болест хомосексуалаца. Ево шта су чињенице! [ИСПРАВКА]

0

Болест мајмунских богиња, како наводи Светства здравствена организација, је идентификована углавном, али не искључиво, код хомосексуалаца тј. мушкараца који имају секс са другим мушкарцима.

Шта су мајмунске богиње?

Kако се наводи на интернет страници америчких Центара за контролу и превенцију болести (CDC), мајмунске богиње су први пут откривене 1958. године када су се догодила два избијања болести налик богињама у колонијама мајмуна држаних за истраживање, одакле је и настао назив “мајмунске богиње”.

Први случај мајмунских богиња код људи забележен је 1970. године у Демократској Републици Kонго током периода појачаних напора да се елиминишу велике богиње, а након тога су забележене и код људи у другим земљама централне и западне Африке.

Период инкубације од инфекције до испољавања симптома болести мајмунских богиња, према подацима Центара за контролу и превенцију болести (CDC), обично износи од 6 до 13 дана.

Болест почиње повишеном температуром, главобољом, боловима у мишићима и леђима, отеченим лимфним чворовима, грозницом и исцрпљеношћу. У року једног до три дана након појаве грознице, а понекад и дуже, пацијент добија осип, који обично прво почиње на лицу, а затим се шири и на друге делове тела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kомпликације, према Светској здравственој организацији, могу укључивати “секундарне инфекције, бронхопнеумонију, сепсу, енцефалитис и инфекцију рожњаче са губитком вида.” Стопа смртности од мајмунских богиња се кретала од 0% до 11% у општој популацији и била је већа међу малом децом, а “у последње време, стопа смртности је око 3-6%”.

Kако се вирус преноси?

У објави Светске здравствене организације наводи се да пренос са животиња на људе “може настати директним контактом са крвљу, телесним течностима или кожним или мукозним лезијама заражених животиња”.

Прочитајте још:  Више не крију своје циљеве – ЛГБТ покрет у Србији објавио захтеве! Циљају на децу

До преноса са човека на човека, како се наводи, може доћи услед “блиског контакта са респираторним излучевинама, лезијама коже заражене особе или недавно контаминираним предметима. Пренос путем капљица респираторних честица обично изискује продужени контакт лицем у лице, што доводи здравствене раднике, чланове домаћинства и друге блиске контакте активних случајева у већи ризик”. Могућ начин преноса је и са мајке на дете, преко плаценте. 

Вирус се шири међу особама које остварују блиски контакт, који не мора бити сексуалне природе. То, дакле, нема никакаве везе са сексуалном оријентацијом тј. сексуалним опредељењем или полом другог партнера.

ИСПРАВКА: Како истраживања по питању начина преноса вируса мајмунских богиња показују, вирус се не преноси само сексуалним путем и само изнеђу хомосексуалаца, тако да то онда није болест хомосексуалаца, како се у овом чланку првобитно довело у питање (уз коментар Твитер корисника @Bodljikava да је “ово изгледа нека педерска болест”). Иако је болест мамунских богиња идентификована углавном код хомосексуалаца, није идентификована искључиво код њих и преноси се и на друге начине осим кроз сексуални однос.

Раскринкавање.ба/Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *