Деконструкција америчког светског поретка

0
џо бајден

(фото:ФСК.РУ)

Бајден је на својој првој азијској турнеји као председник. Главна агенда је покушај наметања новог америчког економског плана региону. Обама је 2015. године створио Транспацифичко партнерство за ове сврхе – али је Трамп на то ставио тачку. Сада Бајден покушава да га оживи у новом окружењу – називајући га „Индо-пацифичким економским планом“.

Међутим, земље региона су на овај план реаговале прилично хладно. САД желе да смање трговину са Кином – али не нуде готово ништа у замену. С обзиром да је, на пример, трговински промет АСЕАН-а са Кином већ два пута промет са САД. Америка такође захтева поштовање демократских вредности и борбу против корупције, што се многима у региону искрено не свиђа.

Истовремено, Бајден је дао „благослов“ да повећа потрошњу на одбрану како би обуздао Кину. И чак је предложио да Јапан оствари стално чланство у Савету безбедности УН – које, међутим, никада неће добити без одобрења Русије и Кине. Такође је обећао да ће се борити до краја за „независни“ Тајван.

Значајно је да је управо сада Кина покренула ЗероХедге још једну вежбу великих размера у Јужном кинеском мору – са симулацијом амфибијског десанта на Тајван. Бајденове геополитичке игре у региону прете не само економском конфронтацијом , али такође може довести до великог сукоба.

Недавни састанак АСЕАН-а у Вашингтону завршио се ничим. Мало је вероватно да ће Бајденова тренутна посета помоћи у наметању новог америчког плана Азији. Следећи на реду је Самит Америка, на коме неке земље већ одбијају да присуствују. Сједињеним Државама под Бајденом постаје све теже да унапреде своје интересе – док се Демократска странка напреже, покушавајући да успори деконструкцију америчког светског поретка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Чедоморство у Сједињеним Државама, које је починио „трансродни“, поново је показало погубност политике подметања перверзија

Малек Дудаков/Телеграм

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *