Везивање Србије за Европску унију је улазак на Титаник – рађа се нови свет

0
косово

ЕУ (Илустрација: РИА Новости)

Везивање Србије за Европску унију је погубно – она је Титаник. ЕУ на Балкану не може да уради ништа што није у корист Американаца.

Прочитајте још:  Црна Гора се потпуно солидарише са свим земљама чланицама НАТО и ЕУ и показује потпуну солидарност са Украјином против безумног акта насиља и агресије Русије
То најбоље можемо да схватимо на примеру Владимира Зеленског који је одбио да прими немачког канцелара Олафа Шолца, а тражи му финансијску помоћ за рат у Украјини, каже социолог и новинар Слободан Рељић.

Немачка није никаква сила, децидан је наш саговорник, она је потпуно разграђена и не мора се слушати. У њој се, према његовим речима, налази 119 америчких база у којима ради 60 хиљада људи, док се њихов канцелар прислушкује 24 сата. Размена Србије са ЕУ јесте највећа али и најнегативнија, оцењује наш саговорник:

„Врста развоја привреде у којој вам они одређују какве фабрике треба правити, па ми онда субвенционишемо раднике, није била ни у Индији када су Британци владали. И ми треба то да бранимо? Ту нема никакве перспективе, посебно када се у Европи сударе са новом ценом енергије,“ сматра Рељић.

Храна – један од фронтова украјинске кризе

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Албанци бесправно крче шуме на југу Србије и не презају: Дању секу, ноћу вуку
Украјинска криза увелико надилази ратни фронт, а један од тих фронтова је и храна. Лицемерно је што запад уводи Русији санкције, а потом оптужује Путина да је он крив за проблеме грађана њихових земаља.

„То је ратни процес и нема ту никаквих других намера али у основи морамо да разумемо да њима то иде релативно лоше. Према истраживањима јавног мњења више не пролази теза да је неко увео санкције, а да је Путин крив за раст цена. Запад је уводећи стање непрекидног напада на Русију створио ситуацију у којој ће заиста поскупети и храна и гас, погоршаваће се услови живота,“ истиче Рељић.

Шта год радили, Руси су криви

Русија се, према његовим речима, спрема да изађе и из Светске здравствене организације која спрема уговор са светом по којем ће све земље бити обавезне на обавезну вакцинацију. Ипак, Русија ће још дуго бити занимљива Западу, јер је се плаше већ вековима. Тај страх, додаје он, није неоправдан.

„Постоји и димензија православља, а пошто су Руси највећи, онда су и најопаснији. Када причате то у нормалном времену онда изгледа као претеривање али у оваквим временима све постаје јасно – шта год Руси да раде они ће бити криви. Међутим, та пропагандна машина је пренапрегнута, не очекујем да пукне али ће имати све мањи утицај, јер делује само на Западу,“ сматра наш саговорник.

Прочитајте још:  Ипак нису све породице исте: Док глуми жртву, Вучић преко својих медија вређа породицу Милице Ђурђевић Стаменковски
Србија је на ободу и под страшним је притиском али остатак света заиста не занима став Запада према Русији, пет шестина човечанства не жели да учествује у таквој ствари, наводи Рељић.

Он додаје да је мађарски премијер Виктор Орбан који се залаже за неувођење санкција Москви, заметак нечега што ће се у Европи дешавати у све већој мери, јер ће она у супротном нестати.
Запад спроводи политички тероризам

Број земаља који је одлучио да не пристане на притиске се не смањује, додаје он, а број који је пристао да уведе санкције Русији се не повећава, упркос притисцима. Проблем притискивача је то што више нема ту силу коју је имао, а да је имао не би се Русија ни усудила да интервенише у Украјини. У децембру прошле године, када је запад одбио све услове Москве, наглашава наш саговорник, десио се „Пакс Американа.“

„Наша почетна позиција је била веома добро формулисана – да ми на којима је изведено кршење међународног права не можемо то да подржимо у правном смислу али да не можемо да уведемо санкције из различитих услова. Прво, ми морамо да држимо до сопственог интегритета, друго је што имамо посебне односе са Русијом и што ми који смо све то преживели немамо право да то чинимо другом ако желимо да останемо часни. И треће је – зашто бисмо ми то радили против сопственог интереса. Када дође немачка министарка спољних послова она овде врши политички тероризам или бандитизам. То само значи да тамо седе људи који су напустили сва правила друштвене комуникације која су иначе они створили,“ изјавио је Рељић.

Наш саговорник се нада да ће Србија да смањи гласање против Руске федерације, а могли бисмо да размислимо да напустимо и Светску здравствену организацију, јер мало ко може да поверује након биолабораторија у Украјини да они раде за добробит нашег здравља. Ако ништа друго, онда бар у то морате крајње да сумњате, рекао је Рељић.

Неминовно стварање новог светског поретка

Саставни део хистерије против Русије је и улазак Шведске и Финске у НАТО, каже он и наглашава да је то крај Европе као хегемоне силе у свету. Ово су историјска времена и ствари се преламају дугорочно, а биографија, рецимо, финске премијерке показује да она нема капацитет за тако важне одлуке.

„Ниједна мала земља не би себе довела у ситуацију конфронтације поготово ако није нападнута, а излаже се великом ризику. За разлику од финске премијерке, турски председник има завидну биографију и решио је да ситуацију пријема нових земаља у Алијансу искористи за стварање сопствене добити. Крајњи резултат ће највероватније бити да ће НАТО бити бројнији за две земље али да ће бити ослабљен за 30 одсто због унутрашњих тензија али и неминовног стварања новог светског поретка”, оценио је Рељић.

Србин инфо

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *