Азовстаљ – велика победа и прекретница у извршавању Путинових задатака

0

(фото: РТ)

Руске снаге су преузеле челичану „Азовстаљ” од озлоглашеног пука „Азов” (екстремистичка организација забрањена у Русији) и тиме контролу над целим Маријупољем, а то се може сматрати „великом победом“ и у одређеном смислу прекретницом руске специјалне војне операције и конфликта у Украјини, оцењује руски војни експерт Иван Коновалов.

„Са војног аспекта рано је рећи да је ово прекретница, док се са психолошке тачке гледишта ово може сматрати важном прекретницом. Истовремена предаја толиког броја добро мотивисаног противника већ је значајно утицала на противнике руских снага и народне милиције ЛНР и ДНР. Ово је снажан ударац на њихов морал. Дакле, у одређеном смислу, ово јесте психолошка прекретница, док је у војном смислу, остало још неколико задатака које треба решити да би се дошло до коначне прекретнице“, каже експерт.

Руске снаге су контролисале Маријупољ од средине априла, с изузетком челичане „Азовстаљ“ од 11 квадратних километара, где се у катакомбама тог комбината утврдило скоро 2.500 наоружаних припадника пука „Азов” (забрањеног у Русији) и других украјинских снага. Следбеници идеологије Адолфа Хитлера и Степана Бандере положили су оружје и предали се, чиме је „срушена“ слика о њима као „храбрим борцима“ коју је о њима стварала украјинска пропаганда.

Капитулација „Азоваца“ и крај борбе за „Азовстаљ“ означава прелазак Маријупоља, другог по величини града у Доњецкој области, под пуну контролу Русије, што значајно мења не само стање на фронту, него и геополитичку ситуацију. По оцени експерата, Русија ће моћи да користи луку Маријупољ како би омогућила снабдевање не само града, него и руских снага на фронту у Донбасу, а такође сада ће бити створен и копнени коридор до Крима – од Ростова преко Маријупоља и Мелитопоља до Симферопоља, што ће створити услове за стабилан развој не само Крима, већ и читавог југа Русије.

Прочитајте још:  Песков о предлогу да се Србија прикључи Русији: Не желим то да коментаришем

Војна прекретница све ближа

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак, да би дошло до значајне војне прекретнице требало би затворити неколико котлова и победити на тим фронтовима, каже Коновалов. Један од задатака снага Донбаса и руске војске је решавање питања код Лисичанска и Северодоњецка у Луганској Народној Републици, где се обруч стеже око неколико хиљада украјинских војника и плаћеника.

„Тај котао је скоро затворен, а ту се налази значајан број војника, који и даље имају малу шансу да се извуку, барем из Лисичанска, али Кијев не издаје такво наређење, чиме своје војнике, као и до сада, држи као топовско месо“, каже Коновалов.

Руски извештачи су претходних дана јављали о појачаним активностима руске војске која има задатак да помогне јединицама Доњецке и Луганске народне републике да дођу до административних граница бивших области и сада независних држава, а међу задацима је и освајање два стратешки важна града Краматорска и Славјанска. Како оцењују експерти, ако руске јединице опколе украјинску војску у та два града онда ће имати велику шансу да ослободе целу леву обалу Дњепра и онда се може потпуно опколити Харков.

„И трећи је град Авдејевка. Сваки од тих градова има свој значај. Генерално, то је фронт Доњецке групе Оружаних снага Украјине и националних батаљона. На јужном крилу је питање већ решено узимањем под контролу Маријупоља и заузимањем Волновахе. Северни део, од Авдејевке па до Краматорска и мало у страну према Северодоњецку – то је линија одбране. Када се проблем у тих неколико котлова коначно реши, тада ћемо са сигурношћу моћи да говоримо о војној прекретници. Ипак, Маријупољ је веома велика победа, мада противник још има неколико чворова отпора које сам навео, а њихов пад ће довести до праве војне прекретнице“, објашњава експерт.

Прочитајте још:  Зауставите теоретичаре завере: Гејтс позвао на кампању за вакцинацију

Казне за украјинске злочинце по заслузи

На питање може ли се говорити о неким роковима када је реч о току и завршетку војне операције у Донбасу, Коновалов оцењује да „тај рок није тако дуг, с обзиром на сталне притиске са свих страна“.

„То питање се посебно помиње у информационој кампањи Запада, где се инсистира на томе: „Зашто то траје тако дуго?“. Прво, не знам да се сукоб са таквим противником може решити за кратко време, јер је то моћна, добро наоружана армија, која се осам година спремала за нови напад на Донбас. Али, пресрели смо их и зауставили тај напад. Ту се ради о прилично бројном и мотивисаном противнику, коме се стално шаље војна техника. Како се то може брзо решити?! То је западњачка позиција – стално гурати руско друштво ка питању: ‘Зашто се отегло?!‘. То је подла позиција“, оцењује Коновалов.

Доњецке власти сматрају да је неизбежан трибунал против украјинских бораца који су се крили у челичани „Азовстаљ” у Маријупољу, док Коновалов такође сматра да је војни суд неопходан.
„Без сумње, биће им суђено, али не свима. Јасно је да ће бити суђено само онима за које се докаже да су учествовали у ратним злочинима. Што се тиче ‘Азова’, о томе је бесмислено дискутовати, јер ‘Азовци’ нису никакав пук, него таква ‘надвладина’ војна организација, за коју чак и није јасно коме је била потчињена. ‘Азов’ у основи има нацистичку идеологију и то је војни инструмент украјинских нациста. Да ли знате бар једног есесовца коме није суђено по завршетку Другог светског рата?! Свим есесовцима је суђено, па ће тако и свим ‘Азовцима’ бити суђено. Маринци и граничари су друга ствар – њима ће бити суђено ако се докажу злочини, а међу њима такође има прилично ратних злочинаца“, каже Коновалов.
Каква казна чека припаднике тих озлоглашених нацистичких јединица који су над Русима и рускоговорећем становништву чинили најмонструознија мучења и свирепа убиства зависиће од тога где ће им бити суђено.
Руски кривични закон као најстрожу казну предвиђа доживотну робију, док је смртна казна укинута, а у ДНР и ЛНР не постоји мораторијум на смртну казну.

Прочитајте још:  Председник Бразила: Украјинци поверили хумористи да одлучује о судбини нације

„Увек смо о томе полемисали. Јасно је да ће бити притиска светске заједнице и да ће се око тога озбиљне игре играти, као што су поновни покушаји оцрњивања Русије, Москве, Доњецка и Луганска. Ипак, пресуда ће бити праведна и што је најважније њима ће се судити. А главна суштина тог суда није чак ни у осуди тих људи, већ у осуди украјинског нацизма. Све ће то бити документовано, представљено јавности и о свему томе ће се још дуго причати. А онда нека одговарају ова господа која су подржавала, неговала и хранила те нацисте, или ће опет рећи: ‘То је све пропаганда, све је измишљено’, што би било смешно. У сваком случају, сам факт постојања трибунала и одржавања суђења је важан, а они ће добити оно што заслужују“, закључио је експерт.

Оливера Икодиновић / Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *