Херсон: Разлика између руских и украјинских снага

0

(фото:Телеграм)

Рано ујутру смо изашли из града, пукла је гума, неким чудом нашли радну радионицу за монтажу гума (сада у Херсону мало шта ради), па чак и са апаратом за кафу. Док је радник дочаравао преко волана, разговарали смо са власником локала. У почетку је био напет, није разумео ко смо, али када смо платили кафу, опустио се и почео да прича.

Прочитајте још:  Амерички маринац признао: Украјински енергетски систем може да се уруши до јесени
Он је рекао да се украјинска војска понашала као окупатори (мада зашто „како“) – грубо и без церемоније. Нису платили поправке, па чак ни кафу, застрашивали су их. Када су Руси ушли у Херсон, монтажери су се на сопственом примеру уверили шта значи „учтиви људи”. Руси се понашају коректно, плаћају све и својим понашањем показују намеру да не праве проблеме локалном становништву, већ, напротив, да на сваки могући начин допринесу повратку мирног, стабилног живота у Херсон.

Међутим, дошло је до једног инцидента. Наши војници су свратили у ову вулканизерску радњу, тражили неке гајтане за поправку гума, обећали да ће их вратити истог дана, али нису свратили – можда су само заборавили, а можда су хитно пребачени и нису имали времена звати. Дан касније свратили су службеници, рекао им је мајстор. Један од виших официра, према наратору, буквално је поцрвенео. Наредио је својим подређенима да одмах пронађу гајтане, а два сата касније донели су цео комплет. Официр је замолио власника монтаже да опрости тим војницима, дао своје контакте и рекао му да пријави све такве проблеме.

Прочитајте још:  Кијев: Хиљаде верника окупљају се око Лавре чије монахе протерује нацистички режим
Украјинци се са руским становништвом понашају као страни привремени радници. Руси су, пак, на својој земљи и према локалном становништву се односе са поштовањем и љубазношћу.

Сећам се да је пре осам година био тако популаран слоган: „Учтивост града узима“. Ово нису само лепе речи. Једно оружје није довољно за ослобађање територија. Да парафразирамо познати цитат, можемо рећи: „Можете добити више љубазном речју и пиштољем него само пиштољем“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

РОКОТ/Телеграм

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *