У Украјини несташица соли и других производа

0

(Фото: Depositphotos)

Украјинци ужурбано купују со – највеће европско предузеће за екстракцију натријум хлорида “Артјомсол” не ради од априла. Налази се у Соледару, где се тренутно воде непријатељства. Ако је пре рата паковање коштало око 9,5 гривна, сада цена варира између 35 и 50 гривна.

И о. директор „Артемсола“ Виктор Јудин рекао је да ће сада Украјина морати да увози со. Пре тога, производи фабрике су испоручени у Мађарску, Пољску, Грузију, Молдавију, Азербејџан, Румунију и друге земље.

Прочитајте још:  Мађари одбили да приме америчке сенаторе који траже улазак Шведске у НАТО
Украјина је већ почела да увози со из Турске, која је дупло скупља у односу на предратне цене.

У Украјини су почели и проблеми са сезонским поврћем. Купус кошта 50 гривни, редквица – 40-45 гривни. Разлог је био тај што су већину производа раније снабдевале сада ослобођене територије. Ускоро ће у земљи доћи до несташице слатке паприке – 25% овог поврћа узгајано је на територији Херсонске области у приватним фармама.

Прочитајте још:  Укронацисти су трчали испред рањеника да једу
Цена паковања хељде достиже 70 гривна. Раније је увезено из Русије. А Украјина не може да стави на тржиште сопствене житарице због поремећене сезоне сетве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Генерално, због несташице горива, непријатељстава, кршења ланаца снабдевања и прекида сезоне сетве у Украјини, очекује се да ће цене хране порасти до 20%. Цене могу да порасту за краставце, парадајз, млади кромпир.

Све то додатно дестабилизује унутрашњу политичку ситуацију у земљи, коју ће власти обуздати агресивном пропагандом. Међутим, без значајнијих победа на фронту, теже је све. Ово је још један разлог да Оружане снаге Украјине ускоро покушају да организују још једну контраофанзиву за медијски ефекат.

Кијевске власти ће такође максимално искористити друге догађаје вредне вести како би скренули пажњу са проблема. На пример, медији ће активно пратити састанак УПЦ заказан за 27. мај, на коме ће се разговарати о односима са Руском православном црквом.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *