Иран запленио два грчка танкера у одмазди због заплене њиховог танкера у Медитерану

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

Иранска Револуционарна гарда запленила је два грчка нафтна танкера у Персијском заливу, након што је Атина помогла САД у заплени иранског нафтног танкера због наводног кршења санкција у Медитерану.

Морнарица Револуционарне гарде је запленила два грчка танкера због кршења у водама Персијског залива, наведено је у саопштењу Гарде, јавила је државна агенција ИРНА.

Прочитајте још:  Да ли је Иран коначно сакупио довољно уранијума за нуклеарну бомбу?
Министарство спољних послова Грчке саопштило је да је упутило снажан демарш иранском амбасадору у Атини због “насилног преузимања два брода под грчком заставом” у Персијском заливу.

Министарство је позвало на хитно ослобађање бродова и њихове посаде и навело да ће ови акти имати “посебно негативне последице” у билатералним односима и односима Ирана са Европском унијом, чији је Грчка чланица.

У саопштењу министарства се наводи да је раније у петак ирански хеликоптер слетео на “Делта Посејдон” под грчком заставом у међународним водама око 22 наутичке миље од обале Ирана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Наоружани људи су потом заробили посаду”, наводи се, додајући да су међу посадом била и два грчка држављана.

„Сличан инцидент је пријављен и на другом броду под грчком заставом, који је превозио седам грчких држављана, у близини обале Ирана”, саопштило је министарство.

Прочитајте још:  Грчка: Рат са Турском је неизбежан
Грчки званичник, који је желео да остане анониман да би разговарао о детаљима напада са новинаром, идентификовао је други брод као “Prudent Warrior”. Њен власник, “Polembros Shipping” из Грчке, раније је рекао да компанија “сарађује са властима и чини све могуће напоре да се ситуација ефикасно реши”.

Грчки званичници нису идентификовали националност друге посаде на броду.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *