Украјина наводи да ће повратити контролу над водама Црног мора помоћу страног оружја

0

фото: © Flickr / US Navy / RT

Украјински министар одбране Алексеј Резников изјавио је саопштио да ће Кијев „ипак победити“ у сукобу са Русијом. Као и други украјински званичници, Резников полаже наде у оружје које се испоручује из иностранства, посебно у противбродске ракете “Харпун” које је обезбедила Данска.

У подужем посту на Фејсбуку, Резников је захвалио „неколико“ земаља што су попуниле украјинске залихе артиљеријских граната од 155 мм и поздравио Сједињене Државе за недавну испоруку хаубица М777 од 155 мм и више од 100 дронова различитих типова.

„Такође бих желео да обавестим да обалска одбрана наше земље неће бити ојачана само ракетама `Харпун`, већ ће их користити обучени украјински тимови“, додао је он. У понедељак, након виртуелног састанка америчких савезника, амерички министар одбране Лојд Остин најавио је да ће Данска послати Украјини одређени број ових пројектила.

 

“Боингов” А/У/РГМ-84 “Харпун” је стандардна противбродска ракета америчке морнарице, са процењеним дометом од око 300 км. Има активно радарско навођење и лети изнад површине док не стигне до циља, у ком тренутку може да изведе „искачући“ маневар и да удари одозго. “Харпуни” се обично лансирају са бродова или авиона, али се лансери могу уклонити са бродова за употребу на копну.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Уверен сам да ће нам војно братство `Харпуна` и наших `Нептуна` помоћи да ослободимо и поново учинимо наше Црно море безбедним, као и да ћемо поуздано заштитити Одесу“, рекао је Резников. „Нептун“ је крстарећа ракета украјинске производње за коју Кијев тврди да је погодила руски ратни брод у априлу. Москва није потврдила ове тврдње.

Прочитајте још:  У Србији постоје четири биолабораторије, попут оних у Украјини

Резников није први украјински званичник који је дао смеле изјаве о поновном заузимању Црног мора, које је углавном под контролом руске морнарице од почетка сукоба. Након што је у понедељак најављена испорука данског “Харпуна”, украјински министар унутрашњих послова Антон Герашченко је саопштио да САД „припремају план за уништење Црноморске флоте“, а које саопштење је Пентагон одмах демантовао.

Ранији покушај Украјине да поново заузме црноморско истурено место – Змијско острво, резултирао је неуспехом. Русија је саопштила да је напад на острво, који се догодио раније овог месеца, коштао Украјину 30 дронова, 14 авиона и три брода.

Кијев је оптужио Русију да блокира витални лучки град Одесу, спречавајући пошиљке хране да уђу и изађу из Украјине. Москва је саопштила да логистички проблеми потичу од тога што је Украјина минирала Црно море, иако је Министарство одбране у среду саопштило да је очистило део Азовског мора од мина и отворило трасу за цивилне бродове. Још један коридор широк три миље у већ неко време одржава руска морнарица и остаје отворен за саобраћај.

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *