НАТО НЕМА ПРАВО НА ИМУНИТЕТ: Италијански адвокат и докторка о оболелима од рака услед бомбардовања

0
нато

ПОЗИВАЊЕ НАТО на имунитет у случају тужби које су против њега прошле и ове године поднели Вишем суду у Београду оболели од канцера, као последице бомбардовања осиромашеним уранијумом, италијански адвокат Ангело Фиоре Тартаља сматра апсолутно неутемељеним.

Два су разлога за такво тумачење, наводи адвокат:

– Први је тај што су рађена истраживања која указују да се ради о ратном злочину, а за ратни злочин не сме постојати имунитет. Други је, што се НАТО позива на споразум који је склопљен 2005. године, иако је бомбардовање Југославије било 1999. Значи, не може се примењивати ретроактивно.

Адвокат Тартаља већ неколико година заступа италијанске војнике пред тамошњим судовима и готово сваког дана добија у својој земљи по један спор. Прошле суботе чак три, а до сада је позитивно решено више од 300. Код нас је прво рочиште заказано за октобар.

До сада је, наводи наш саговорник, у Италији регистровано више од 400 умрлих војника од последица бомбардовања осиромашеним уранијумом, као и више хиљада оболелих.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Случајеви у Србији и Италији су потпуно идентични, поготову што се може доказати присуство честица тешких метала оних који су оболели од малигних болести. Зато сматрам да судска пракса у Италији и Србији никако не смеју да се разликују – наглашава Тартаља.

Број добијених спорова у Италији свакодневно расте. Накнада штете износи и по 500.000 евра, многи су, нажалост, преминули, па Тартаља заступа њихове наследнике.

Докторка Рита Чели, докторка специјалиста правне медицине и осигурања са Универзитета у Торину, била је консултант државне комисије која је истраживала ефекте осиромашеног уранијума на италијанске војнике. Она је вештачила све Тартаљине клијенте, који су 1999. били на Косову, а сада имају канцер. Поступак вештачења је, наглашава она, врло једноставан када су оболели још живи:

Прочитајте још:  САД и НАТО „туђим рукама“ спремају у Србији обојену револуцију

– Узима се крв или биопсија, а анализе се раде у лабораторији за биохемију Медицинског факултета у Торину. Када стигну резултати, поредим колико је заступљено тешких метала и правим статистику. Када је реч о мртвима, онда се узимају узорци из болница који се чувају у парафину. Чињеница је да тешких метала увек има, али је важна њихова количина и да ли она може да се повеже са канцером оболелог.

Др Чели наводи да се проверава присуство алуминијума, баријума, антимона, олова, молибдена, магнезијума, хрома, никла, кобалта, стронцијума, цирконијума, ванадијума… Ако је реч о особи која није имала везе са бомбардовањем упоређује се минимално и максимално присуство алуминујума и уранијума:

– У литри крви алуминијума максимално сме да буде 3,3 микрограма, а код наших војника било је више од 500, а некада и 2.000 или 3.000 микрограма у литри крви. Присуство уранијума код цивила је 0.0053 јединица, а код оних који су били изложени бомбардовању пронашла сам и по 10 микрограма у литри крви.

Она објашњава да је доказала присуство тешких метала и код оболелих који су кратко боравили на контаминираним подручјима, а то је велика разлика у односу на људе који на тим подручјима живе, они апсолутно заслужују правду.

Тартаља и др Чели дошли су у Београд ради помоћи и сарадње са адвокатом Срђаном Алексићем, који заступа оболеле у Србији. Алексић, такође, сматра да НАТО не може ретроактивно да врати споразум који је потписан знатно касније, већ он може да важи само убудуће.

– Моји клијенти су оболели од канцера као последице бомбардовања осиромашеним уранијумом и сматрам да је НATO апсолутно одговоран за накнаду штете пред нашим судом – каже наш саговорник. – Не знам да ли имамо лабораторије као у Италији, али сходно Закону о парничном поступку, можемо да ангажујемо Институт у Торину или Риму и да утврдимо ово што др Чели ради.

Прочитајте још:  Неће бити трећег таласа короне у новембру него — велики удар

Само суд, сматра адвокат Алексић, може да утврди праву истину.

ТРАЖИЋЕМО ОДШТЕТУ ОД АЛИЈАНСЕ
АДВОКАТ Алексић истиче да има 3.334 клијента који су се јавили, а до сада је у оптицају пет предмета у Београду.

– Огромне су судске таксе и износе 97.000 динара за спорове чија је вредност већа од 100.000 евра, зато не можемо да покренемо велики број предмета – каже он.

У Италији, сви они који су само месец дана провели на КиМ или у БиХ имају право на подношење тужбе без икаквих такси.

Код нас је одштета за овакве случајеве од 10.000 до 15.000 евра. Трудићемо се да тражимо одштету од Северноатлантске алијансе и то минимално 100.000 евра, колико добијају и државе које су чланице пакта.

С.Ж. Скендерија / Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *