Шолц: Русија се суочава са последицама због својих акција у Украјини

0

(фото:EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да одлука самита ЕУ предвиђа ембарго на 90 одсто нафте која се увози из Русије.

Прочитајте још:  Украјински министар спољних послова Кулеба открио је план за нову провокацију у Кијева
Немачки канцелар Олаф Шолц сматра да је важно да ЕУ настави политику санкција Русији. Он је такву изјаву дао у уторак на конференцији за новинаре након ванредног самита ЕУ.

„Важно је да наставимо са [увођењем] санкција“, рекао је шеф немачке владе. „Овај шести пакет санкција је једногласно усвојен“, рекао је он, оценивши да су одлуке самита ЕУ сигнализирале кохезију заједнице. „Русија се суочава са последицама за своје поступке који имају озбиљан утицај на економске прилике и благостање“, тврди Шолц. „Санкције имају јасну сврху – да подстакну Русију да оконча овај рат, повуче своје трупе и преговара о разумном и праведном миру са Украјином“, рекао је он.

Прочитајте још:  Турски министар спољних послова: "Аја Софија је извојевана и наше је власништво"
Шолц је рекао да одлука самита ЕУ предвиђа ембарго на 90 одсто нафте која се увози из Русије. „Изузетак је направљен за нафту из Русије, која се гасоводима допрема у неке земље у Европи“, рекао је он. Према његовим речима, циљ је да се до краја године напусте нафтни производи из Руске Федерације.

Одговарајући на питање о могућој национализацији рафинерије Росњефта ПЦК Раффинерие ГмбХ у граду Шведу (савезна држава Бранденбург) на североистоку Немачке, Шолц је напоменуо да ће власти одредити „који ће пут бити прави“. Он сматра да је ту пре свега важно сачувати радна места.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Издајник из „Руске уније Летоније“ прети Русима терористичким нападима на авионе
Канцеларка је рекла и да је председник Украјине Владимир Зеленски видео-линком обавестио лидере земаља ЕУ о тренутној ситуацији у својој земљи.

„Француски председник и ја извештавали смо о нашим преговорима са руским председником, током којих смо инсистирали да Русија прекине овај рат и повуче своје снаге“, рекао је Шолц. Осим тога, према његовим речима, са Путином је разговарано о хуманитарним питањима.

Самит ЕУ, после скоро месец дана дебате, усагласио је шести пакет санкција Русији, који би, поред делимичног одложеног ембарга на руску нафту, требало да обухвати и проширење црне листе, искључење Сбербанке и још две руске банке из СВИФТ-а и забрану емитовања у ЕУ три руска ТВ канала, наслови који ће бити објављени након коначног одобрења санкција.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *