Шта садржи нови договор ЕУ о ембаргу на руску нафту!

0

На сусрету председника држава и влада, чланица Европске уније ипак је постигнут компромис око планираног увођења нафтног ембарга против Русије. Забраном увоза биће погођено више од две трећине испорука руске нафте у ЕУ, саопштио је председник Савета ЕУ Шарл Мишел прошле ноћи током самита Уније у Бриселу. Он је на Твитеру оценио да је реч о „максималном притиску на Русију“, како би она окончала рат против Украјине.

Нема више превоза нафте бродовима

Према наводима дипломата, компромис предвиђа да се, на захтев Мађарске, најпре спречи транспорт руске нафте морским путем. Транспорт руске нафте постојећим нафтоводима за сада остаје могућ. Мађарска ће тако и даље моћи да увози руску нафту преко нафтовода „Дружба“.

На тај нафтовод прикључене су и рафинерије на истоку Немачке, као и у Пољској, Словачкој и Чешкој. Немачка и Пољска су, међутим, већ дале до знања да не желе да профитирају од изузетка који важи за транспорт тог енергента нафтоводом. Одустанком Немачке и Пољске, Русија би идуће године могла Европској унији да прода само десетину до сада уобичајене количине нафте која је стизала из те земље. Тиме би Москва требало да буде кажњена за рат у Украјини који траје већ више од три месеца. Према наводима европског института Бругел, донедавно су чланице ЕУ трошиле око 450 милиона евра на дан за нафту из Русије.

Део пакета санкција

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мађарска је пре компромиса на сусрету председника држава и влада ЕУ у Бриселу недељама упозоравала на своју велику зависност од руске нафте и блокирала увођење ембарга. То је било важно и зато што је то део читавог пакета санкција. Он, поред нафтног ембарга, предвиђа и искључивање највеће руске банке, Сбербанке, из система СWИФТ за међународне трансакције новца. Осим тога, у Европској унији ће бити забрањено емитовање руских државних медија Росија 24, РТР Планета и ТВ Центре.

Прочитајте још:  ЕУ тражи увођење санкције Ирану због гушења протеста и смрти Махсе Амин

Дојче веле

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *