Неће бити поскупљења гаса до краја следеће зимске сезоне

0
Газпром

газпром(фото:РТ)

Државна секретарка у Министарству енергетике Јованка Атанацковић изјавила је данас да је цена гаса у Србији гарантована и да нису планирана поскупљења до краја следеће зимске сезоне.„Грађани могу да рачунају да ће имати довољно енергената и да смо на зиму мирни. Ми имамо гарантовану цену гаса и она се неће мењати. Није у плану да се мења до краја зимске сезоне”, рекла је Атанацковић за телевизију Инсајдер.

Поводом договора који су у телефонском разговору постигли председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин, на основу кога ће бити потписан нови трогодишњи уговор о куповини гаса, чија ће цена за кубни метар коштати и 10 до 12 пута мање него у Европи, Атанацковић је оценила да је то „изузетно повољан аранжман за Србију”.

Она је истакла и да ће осим уговора, на основу кога би из Русије требало да се набавља 2,2 милијарде кубних метара гаса, од три милијарде колико јој је на годишњем нивоу потребно, Србија морати да купи додатних 800 милиона кубних метара гаса по тржишној цени како би задовољила своје потребе.„Оно што је сигурно је да ће цена тих додатних 800 милиона кубних метара гаса бити већа него ова која је уговорна и да ће бити по тржишним принципима. Ми о томе можемо да разговарамо с Русијом, али и са другим добављачима. Нисмо ограничени у том смислу”, додала је она.

Атанацковић је рекла да је „јако важно” да се ради на диверсификацији извора енергената, односно да држава не зависи од једног извора, а да је Србија због тога покренула више пројеката.

Прочитајте још:  Трансукрајински мурал обојен симболима З у Београду

Подсетила је да је у Грчкој је већ закупљен део капацитета на ЛНГ терминалу, а ускоро се завршава и интерконекција са Бугарском, што ће, према њеним речима, омогућити набавку гаса из других извора, као што је онај из Азербејџана

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање да ли ће евентуално поскупети цена струје за грађане, Атанацковић је одговорила да се мора разговарати о том питању, али да ће до поскупљења доћи у тренутку када „за грађане то буде могуће” како се не би одразило на животни стандард.„Реалност је да гарантована цена струје мања од производне цене електричне енергије и да је ми плаћамо 43 одсто мање него што Електропривреда Србије (ЕПС) плаћа да је произведе. То није одрживо”, нагласила је она.

Атанацковић је рекла да Министарство енергетике ради на Уредби о енергетски угроженом купцу, која би требало да помогне угроженим грађанима да плате своје рачуне за струју, а додала је да ЕПС још није упутио званични предлог за повећање цене струје.

На питање да ли ће у Србији бити довољно електричне енергије, Атанацковић је одговорила да у овом тренутку нико не размишља о рестрикцијама и да ће и по том питању грађани моћи да буду мирни следеће зиме.

На питање колико је реално да се у Србији почне на раду са нуклеарним изворима енергије, Атанацковић је одговорила да су за ту сарадњу заинтересоване руске, америчке и британске компаније, али је подсетила да је у Србији још од 1989. на снази мораторијум на изградњу нуклеарних постројења.

Атанацковић је рекла да су се „од тада до данас ствари драстично промениле када су у питању технологије”, као и да је „време да разговарамо о укидању мораторијума и о изградњи нуклеарних електрана”.

Прочитајте још:  Шиптари претукли још тројицу Срба

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *