Сукоби полиције и демонстраната у Истанбулу

0

У Аја Софији у Истанбулу у блиској будућности може се одржати муслиманска служба. Фото: СПЖ

Турска полиција сукобила се са демонстрантима код главног истанбулског трга Таксим након окупљања у оближњем парку Гези где се обележавала и годишњица антивладиних демонстрација које су биле организоване широм земље пре девет година.

Око 1.000 људи у близини трга Таксим носило је слике осуђених на затворске казне, а масу која се упутила ка тргу Таксим блокирала је полиција која је носила штитове и бацала сузавац, јавља Ројтерс.

“Ердоган ће отићи. Нема другог пута”, скандирали су демонстранти.

Раније су се мање групе људи сукобиле са полицијом у другим деловима Истанбула у близини трга Таксим.

Прочитајте још:  САД: Најгора енергетска криза у последњих пола века
Очевици су рекли Ројтерсу да полиција приводи десетине људи, али истанбулска полиција није за сада саопштила број приведених.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Демонстрације 2013. године биле су највећи изазов владавини тадашњег премијера Реџепа Тајипа Ердогана, подсећа се у извештају Ројтерса.

Ердоган, који је сада председник, изједначио је демонстранте са курдским милитантима и онима који су оптужени да су организовали покушај пуча 2016. године.

Прочитајте још:  Забрањен улазак странцима у Мађарску
Турски суд је прошлог месеца осудио осам особа, међу којима и филантропа Османа Кавалу, на затворске казне, прогласивши их кривима за организовање и финансирање протеста, наводи Ројтерс.

Они су одбацили оптужбе, рекавши да су антивладине демонстрације избиле спонтано широм земље и да су протести загарантовани уставним правима.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *