Трампова политика довела је до пада САД у климатском рејтингу

0
симпсонови

Индекс еко-ефикасности, који сваке две године објављују научници са универзитета Јејл и Колумбија, показао је да су само Данска и Велика Британија на одрживом путу ка нултим емисијама до 2050. године. У четири године председавања председника Доналда Трампа, Сједињене Државе су скоро престале да се боре против климатских промена на савезном нивоу. О томе пише Њујорк тајмс.

Прочитајте још:  Први плодови: Ердоган потпуно блокирао испоруку турског оружја Украјини
Нови извештај истраживача са универзитета Јејл и Колумбија показује да је еколошки учинак САД опао у поређењу са другим земљама. Међутим, налази извештаја такође показују да иако се скоро свака земља обавезала да ће постићи нулту емисију до 2050. године, скоро ниједна није на путу да то учини. Само су Данска и Велика Британија на путу да одрживо смање емисије до средине века.

Намибија и Боцвана имају боље еколошке рекорде од других земаља у Африци, али су њихове емисије биле минималне од почетка и истраживачи нису окарактерисали њихов напредак као одржив. 176 других земаља поменутих у извештају вероватно неће постићи нулту емисију, кажу истраживачи. „Мислимо да ће овај извештај бити позив на буђење за широк спектар земаља, од којих неке могу замислити да раде праву ствар, али многе од њих то заправо не чине“, рекао је Јејл центар за еколошко право и политику редитељ Даниел С. Ести.

Овогодишњи извештај УН показао је да земље још имају времена, али не много, да промене курс и остваре своје циљеве. Издање индекса за 2022., које је обезбедио Њујорк тајмс уочи објављивања у среду, 1. јуна, рангира 180 земаља према 40 индикатора који се односе на климу, здравље животне средине и здравље екосистема. САД су укупно рангиране на 43. месту са оценом 51,1 од 100, у односу на 24. и 69,3 у 2020.

На другом крају ранг-листе је Данска, првопласирана по еколошкој ефикасности, чији се парламент обавезао да ће до 2030. смањити емисије за 70% у односу на нивое из 1990. године. Земља добија око две трећине своје електричне енергије из чистих извора, а Копенхаген има за циљ да постигне неутралност угљеника у наредне три године. Данска је значајно проширила снагу ветра, одредила датум за заустављање истраживања нафте и гаса у Северном мору, увела порез на угљеник и склопила споразуме са лидерима у транспорту, пољопривреди и другим секторима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Методологија извештаја прави разлику између земаља попут Данске, које намерно прелазе на обновљиве изворе енергије, и оних попут Венецуеле, чије се емисије смањују само као нуспојава економског колапса. Богате земље и даље емитују далеко више од сиромашних земаља. Али две земље са истим БДП-ом могу имати веома различите нивое емисија.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *