Споразум Србије и Азербејџана о сарадњи у енергетици

0

Азербејџанска војска (Фото: Јутјуб)

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да ће сарадња са Азербејџаном у области енергетике, пре свега у гасном сектору и енергетској транзицији, допринети унапређењу свеукупних односа две државе.

Прочитајте још:  Произвођачи цвећа очекују огромне губитке: Хиљаде расадника са много биљака које немају коме да ПРОДАЈУ
Зорана Михајловић је, после потписивања споразума између Владе Азербејџана и Владе Србије о сарадњи у области енергетике и рударства и разговора са Парвизом Шахбазовим, министром енергетике Азербејџана, рекла да ће добри политички односи две земље помоћи да се додатно унапреди сарадња у енергетици.

“Драго ми је да се сарадња заснива на пријатељству двојице председника и на пријатељском односу наших народа. Разговор са председником Алијевим је посебно важан, као и потписивање споразума, и сигурна сам да је то само први корак за све будуће споразуме и уговоре”, рекла је Михајловићева.

Добре политичке односе, каже Михајловићева, прати и економска сарадња, посебно када је реч о саобраћајној инфраструктури, али постоји простор да сарадњу подигнемо на виши ниво, нарочито у области енергетике и споразумом ћемо додатно ојачати сарадњу, пре свега у гасном сектору, будући да је Јужни гасни коридор важан за снабдевање целе Европе и диверзификацију рута и снабдевача.

Михајловићева је истакла да је Србија започела изградњу гасне интерконекције са Бугарском, која ће бити завршена идуће године и која ће омогућити да гас добијамо и из Азербејџана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Очекујемо да активирањем нових налазишта у којима су потврђене резерве природног гаса у Каспијском региону Србија обезбеди за своје потребе додатне количине природног гаса, а исто тако и изградњом интерконекција постане транзитна рута, чиме додатно повећавамо стабилност и безбедност наше земље, као и региона”, каже министарка.

Прочитајте још:  Украјински медији:Први караван са украјинском гвозденом рудом кренуо је из Измаила у Србију
Такође, наводи споразум који је потписан отвара простор за сарадњу и у делу који се тиче електричне енергије, будући да Азербејџан има вишкове у производњи електричне енергије, унапређења енергетске ефикасности и повећава могућности за размену искустава и технологија и нових инвестиција у ОИЕ.

“Азербејџан је држава богата нафтом и гасом, али такође развија обновљиве изворе и не постоји ниједна земља у свету која не жели да има нове капацитете који за производњу енергије користе ОИЕ. Такође, договорили смо формирање мањих радних група, како бисмо на експертском нивоу дошли до заједничких одлука и решења”, изјавила је Михајловићева.

Она је истакла да пријем наше делегације у Бакуу и разговори које је имала показују међусобно поштовање и разумевање и јесу основа за бржи развој сарадње две државе које ове године обележавају четврт века билатералних дипломатских односа.

Прочитајте још:  Зорана Михајловић неће да се одрекне литијума!
Министар Шахбазов захвалио је на учешћу на “Енергетском форуму” и додао да је то одлична прилика за будуће заједничке акције када је у питању и Јужни гасни коридор, као и друге енергетске и економске теме о којима сте разговарали и са председником Алијевим.

“Интерконекција Србија-Бугарска отвара бројне могућности за сарадњу у гасном сектору и радна група коју ћемо формирати бавиће се највише овом темом, али такође сам сагласан са Вама да би требало да разговарамо о свим енергетским секторима, не само када је реч о гасу, већ и када је реч о ОИЕ, електроенергетици”, рекао је министар Шахбазов.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *