Најмоћније оружје које Америка шаље Украјини: Испаљује шест пројектила за мање од минут (ВИДЕО)

0
америчка војска

америчка војска

Амерички председник Џозеф Бајден објавио је данас да ће Америка упутити Кијеву нови пакет помоћи који обухвата вишецевне бацаче ракета “HIMARS”.

„Данас објављујем да издвајамо нови важан пакет помоћи у сфери безбедности, који треба да пружи неопходну и правовремену подршку украјинским војницима. Захваљујући додатним финансијским средствима за Украјину, која су одобрена уз већинску подршку Конгреса, САД имају могућност да наставе испоруке значајне количине оружја Украјини“, наводи се у писаној Бајденовој изјави коју је објавила Бела кућа.

Како је након тога саопштио Пентагон, нови пакет америчке војне помоћи укључује 4 система “HIMARS” који се већ налазе у региону, четири хеликоптера Ми-17, хиљаду ракета „Џавелин“ и 15 тактичких возила, радаре.

Сједињене Америчке Државе су унапред пребациле бацаче “HIMARS” у Европу како би осигурале њихову брзу предају Украјини. Раније данас амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио да је Кијев уверио Америку да неће користити вишецевне бацаче ракета за нападе на циљеве на територији Русије.
Обука Оружаних снага Украјине за коришћење ових бацача трајаће око три недеље, додао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, америчко Министарство одбране је саопштило да нема намеру да се укључује у конфликт у Украјини али да не признаје Русији право вета на испоруке наоружања.

Најважнији значај система “HIMARS” је у томе што је пројектован и намењен првенствено за противартиљеријску борбу, мада се може користити и као противпешадијско и противоклопно оружје, у зависности од муниције. Првобитно дизајниран за испаљивање касетне муниције која би у потпуности бомбардовала циљно подручје фрагментационом муницијом – уништавајући пешадијске, артиљеријске положаје и лака оклопна возила – од 2006. године систем је унапређен да испаљује и прецизне ракете са једном бојевом главом.

Прочитајте још:  ЧУДА ФОТОМОНТАЖЕ: Зеленски у публици сале УН током сопственог говора

“HIMARS” је сам по себи лакша и мобилнија верзија вишецевног ракетног бацача М270. Док је М270 дизајниран око шасије оклопног возила Бредли и користи гусенице за кретање, М142 Химарс користи исти ракетни систем монтиран на шасију камиона средње величине. Иако је половина капацитета испаљивања пројектила жртвована “HIMARS” може да носи само шест пројектила уместо 12 – постигнута је значајна предност у мобилности, стратешкој и тактичкој, јер се возило лако транспортује транспортним авионима и постиже значајна места на равном терену као што је нпр. украјинске равнице.

У свом ракетном модулу може да носи или шест стандардних пројектила или једну велику, напредну тактичку ракету М39 АТCMS са дометом до 300 километара. САД су већ најавиле да у Украјину неће послати ову ракету дугог домета, вец́ само стандардне ракете.

У садашњем развоју ситуације на украјинском ратишту, Русија, чије су трупе исцрпљене и на измаку људства и борбених возила, све више користи артиљерију у којој је већ имала значајну предност. Без надмоћи у ваздуху, једина одбрана од артиљерије је сопствена артиљерија, због чега су западне земље последњих недеља дале приоритет испоруци прецизних артиљеријских система већег домета од руских система.

Са својим ГПС вођеним пројектилима, “HIMARS” је идеално оружје за ударе на положаје руске артиљерије. Камиони велике снаге могу испалити свих шест својих пројектила за мање од једног минута, далеко изван домета класичне руске артиљерије, а затим се брзо удаљити од локације са које су пуцали како би избегли контранападе руске ракетне артиљерије, авиона или дронови. Затим се могу вратити на тачку снабдевања за шест нових пројектила, заузети нову ватрену позицију и поновити цео поступак.

Прочитајте још:  Велики број лобистичких фирми у САД спремио је западну јавност на веома дуги рат против Русије!

Иако се не зна којом ће муницијом САД испоручити украјинску војску, постоји неколико верзија стандардних пројектила којима “HIMARS” може да испали. Америчка војска данас најчешће користи варијанте М30 и М31, које имају сасвим различите ефекте.

Подсетимо да је Русија упутила ноту свим земљама, укључујући Америку, због испорука оружја Украјини. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је упозорио да ће сви терети који садрже војну помоћ Украјини бити легитимни циљ за Русију.

У руском Министарству спољних послова су нагласили да да се земље НАТО играју ватром шаљући оружје у Украјину, а портпарол Кремља је рекао да то нимало не доприноси руско-украјинским преговорима.

Агенције

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *