Аустрија тражи постепну интеграцију западног Балкана у ЕУ

0
самит еу, унија

самит еу (Фото: Shutterstock)

Аустрија је позвала ЕУ да због негативног утицаја рата у Украјини на стабилност западног Балкана, али и због изостанка суштинских резулата у процесу проширења редефинше свој приступ и да политику проширења и сусједстава учини конкретнијом и ефикаснијом, сазнаје Тањуг у Бриселу.

Званични Беч је у интерном и неформалном документу, подијељеном представницима земаља чланица у Бриселу, а у који је Тањуг имао увид, предложио да се земљама кандидатима за чланство још у току приступног процеса да прилика за постепену интеграцију како у јединствено европско тржижте, тако и у енегретске, климатске и траспортне политике, те да се земљама региона омогући учешће у заједничкој спољној и безбједносној политици и ЕУ агенцијама.

Предлаже се и да таква “постепена интеграција” буде адекватна појединачним заслугама и успесима у реформским процесима земаља региона.

У тексту у који је Тањуг имао увид указује се и да би постепено приступање земаља западног Балкана ЕУ фондовима и финасираним програмима представљало снажан постицај за реформе и усклађивање политика.

Прочитајте још:  Mala Pijaca povezuje prodavce i kupce
Истовремно, од ЕУ се тражи да размотри и начине на које би земље региона биле заступљене у “обликовању, али и доношењу одлука” унутар ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аустријски неформални документ на крају предлаже да се “постепено притупање” сем за земље западног Балкана може креирати и за “друге суседне земље” са којима би се тако успоставила нова форма сарадње што би све заједно водило обликовању “нове Европске економске и вредносне заједнице”.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *