Одата почаст за 45 српских борца мучки убијених код Жепе

0

Служењем помена и полагањем венаца на спомен обележје код Жепе у Хан Пијеску одата је почаст за 45 бораца Војске Републике Српске, којих је највише било са Пала, поводом 30 година од њиховог страдања.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Жепи да се на овом месту пре 30 година догодио мучки злочин у којем је страдало 45 српских бораца и да се то не може ни опростити ни заборавити, као и да неће бити дозвољено да се спроведе у дело оно што је муслиманска страна започела 1992. године.

“Ви сте својим кукавички чином изазвали код Срба реакцију која је рекла станите, ово је наша земља, ми остајемо овде. Погледајте историју и видећете да нисте пуно одмакли од православља него сте само у једном моменту променили веру” – истакао је Вишковић.

Мислили су, каже, да ће послати поруку како Срби овде немају шта да раде и да треба да се селе.

“Кажу, хришћански је праштати, али овакве ствари се не могу опростити јер сте се понијели као кукавице, нељудски и зато не можемо и нећемо опростити нити заборавити” – истакао је Вишковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вишковић је подсјетио да су српски борци нападнути док су били у хуманитарној акцији, јер је требало да доставе храну и воду младој војсци на Зловрху.

“Обећали су да ће то дозволити и да неће правити никакве екцесе. Када су видјели да су наши људи дошли и да су били скоро неприпремљени за борбу, онда су то искористили и починили један од најстравичнијих злочина у историји Пала” – рекао је Вишковић након што је одата почаст страдалим борцима.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је данас у Жепи где је обележено 30 година од страдања 45 српских бораца, мучки убијених у кланцу у муслиманској заседи, да је обавеза његовати сећање и вјечно славити погинуле, као и бринути о њиховим породицама.

Југовић је нагласио да је српски народ, захваљујући људима који су овде изгинули, водио рачуна и успио да сачува Републику Српску у којој се данас слободно живи.

“Сви смо дужни да бринемо о породицама погинулих бораца и да посебно будемо сензибилни према њима” – напоменуо је Југовић.

Југовић је подсетио да су ови људи, чија је мисија била хуманитарног карактера – да доставе хране и пића за војску, мучки убијени и да нису имали шансу да се бране.

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић поручио је да се не сме заборавити страдање српских бораца који су живот дали за Републику Српску, те да треба помоћи њихове породице и заштитити спомен-обележја, да би пренели на наредне генерације шта се овде дешавало.

“Да се памти данас, у наредним годинама и у будућности” – рекао је Ђурић и изразио задовољство што је ове године код спомен-обележја погинулим српским борцима много више присутних представника свих нивоа власти, чланова породица погинулих и представника борачких организација и сабораца.

Колона Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске 4. јуна 1992. године кретала се према брду Зловрх, била је у хуманитарној мисији и имала је задатак да достави храну и воду за 13 војника који су на тој коти обезбеђивали радио-релејни објекат.

Прочитајте још:  Злочин за који нико није осуђен: 29 година од страдања мајора Тепића и војника ЈНА
Са муслиманским снагама био је постигнут договор да српски војници мирно прођу, међутим, муслиманске снаге су тај договор прекршиле и мучки с леђа, из заседе, напале српске војнике.

Из Борачке организације општине Пале су раније навели да је то једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса у минулом рату.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *