САД: Америчка држава Охајо донела закон који дозвољава наставницима и другом наставном особљу да носе оружје у школама

0
сад

(фото:AP / Virginia Mayo )

Америчка држава Охајо донела је закон који дозвољава наставницима и другом наставном особљу да носе оружје у школама пошто заврше обуку која ће трајати само 24 сата.

Прочитајте још:  Има се може се: Србија ће донирати Монголији 150 хиљада евра
Нацрт је финализован 10 дана пошто је тинејџер убио 19 ученика и двоје наставника у основној школи у Тексасу.

Закон је у среду усвојен у парламенту Охаја, а сат касније истог дана потврђен је и у локалном Сенату. Сада се налази на столу гувернера Охаја Мајка Девајна и чека на потпис.

Прочитајте још:  Ухапсићемо Путина ако крочи на тло Немачке
Закон дозвољава свакој одраслој особи у државној или приватној школи да носи „прикривено“ ватрено оружје (пиштољ) уколико школски дистрикт то одобри.

Гувернер је после доношења закона саопшто да је позвао парламент Охаја да усвоји решње које ће омогућити школским дистриктима да, ако желе, одреде наоружано особље у школама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према досадашњем закону, да би се оружје носило у школским објектима морала је да се прође обука од 737 сата и то је било резервисано за официре за обезбеђење, како се називају у Охају. Гувернер каже да је радио са доносиоцима прописа како би се из обуке избацили сви они елементи који нису неопходни за школско окружење и обезбедио тренинг само за специфичан сценарио.

Он је захвалио парламенту што је усвојио овај закон који ће, како је казао, заштити децу и наставнике Охаја. “Радујем се да потпишем овај важан пропис”, поручио је гувернер.

Прочитајте још:  Зеленски има проблема са видом
Многи наставници и полицајци из Охаја противе се новом пропису.

С друге стране, закон је подржан од локалне Асоцијације за одбрану права грађана на ношење оружја. Роб Секстон, директор за правна питања Асоцијације, каже да се ствар своди на то да ли ће деца имати шансу да се боре уколико се деси најгоре.

“А што се тиче нас, само желимо да школе имају ту опцију. Пуштамо локалне школске дистрикте да сами одлуче како ће бити”, рекао је Секстон.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *