Зашто у Италији килограм трешања кошта чак 18 евра

0

(Фото: Profimedia)

У Милану је ових дана могуће видети цене трешања од око 18 евра за килограм. У неким продавницама у центру града чак и 24 евра. Узгајивачи на југу земље за исту количину добијају 1,80 евра. Како је могуће да од југа до севера цена трешања постане астрономска?

Прочитајте још:  СКАНДАЛ ВЕКА! ХАКЕРИ ОЈАДИЛИ АМЕРИЧКУ ШПИЈУНСКУ СЛУЖБУ: Нико не зна колико је тајних података ЦИА покрадено!
Ово је добра година за трешње у Италији и што се квалитета тиче, и када је у питању квантитет.

Велике врућине, које су се у овој земљи осетиле већ почетком маја, убрзале су сазревање трешања које је потребно одмах убрати, не смеју да остају дуго на дрвету, објашњава за италијанске медије један од узгајивача са југа земље који додаје и да није толики проблем у ценама у Милану које су достизале и много више од 24 евра за килограм када се ради о увозним трешњама из Шпаније или Аргентине, већ у чињеници да се на овај начин оштећују како узгајивачи, тако и потрошачи.

Италија је најважнији узгајивач трешања у Европској унији са скоро 30.000 хектара од којих се 62 одсто налази у региону Апулија, затим Кампања, Емилија Ромања, Венето и Лацио.

На светском нивоу, поред Италије, најважнији узгајивачи су: Турска, Чиле, Сједињене Америчке Државе, Узбекистан и Шпанија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зашто су цене астрономске

Пораст цена нафте и бензина уз рекордне врућине последњих дана маја имале су утицаја и на потрошачку корпу, нарочито на воће и поврће.

Колдирети, удружење које заступа и штити пољопривреднике из Апулије, подвлачи како једна од најбољих врста трешања Ferrovia, кошта у Милану 18 евра за килограм, а узгајивач за исту количину добија између 1,80 и три евра што је изузетно мало, јер се берба обавља ручно.

Прочитајте још:  Драма на западу ЕУ, на ивици су пуцања: Стање је напето, а људи нервозни
Слични случајеви се бележе и у другим градовима Италије, нарочито на северу земље.

Оволики распон цена оправдава се повећањем издвајања за производњу те порастом цене бензина и трошкова друмског транспорта, као и температура које су прешле 30 степени и недостатак радника који би радили у брању воћа: пољопривредницима у Апулији је потребно најмање 15.000 сезонских радника да би гарантовао летњу бербу воћа и поврћа, кажу из Колдиретије у Апулији, а велика врућина је довела до тога да су трешње пре сазреле, а нема ко да их обере.

Прочитајте још:  Дронови америчке „коалиције“ настављају да крше протоколе о деконфликту у Сирији
Рат у Украјини је довео до повећања цена у Италији, тако да је пораст цена за пољопривреднике достигао и 51 одсто, а поскупљења иду од ђубрива које је поскупело за 170 одсто, дизела који се користи у пољопривреди за 129 одсто, до 15 одсто колико су поскупела средства за заштиту биља.

Томе се додају и поскупљења за транспорт, па све до амбалаже и до повећања цена када су у питању послужавници, мреже и кесе за 70 одсто, папир за етикете до 35 одсто, дрвене касе за 60 одсто итд.

Прочитајте још:  Адвокат Мила Ђукановића умро од коронавируса
Но, није само Милано град у коме килограм трешања има огромну цену. Ту је и Ђенова са 14 евра по килограму.

Италијани највише троше на воће и поврће

Када одлазе у набавку, Италијани највише новца издвајају за воће и поврће, чак око 105 евра месечно, а прода се око 5,9 милиона тона годишње.

Прочитајте још:  Италија, Швајцарска и Француска на улици: На стотине хиљада људи против корона мера (ВИДЕО)
Прошлогодишња берба је била катастрофална док је ова година много боља иако и даље испод својих могућности, закључује Колдирети.

Климатске промене и велике врућине довеле су и до тога да смо имали инвазију азијских стеница, инсекти убице који су напали воће баш пре него је требало да буде обрано направивши огромну штету како бресквама тако и трешњама, додају.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *